Разяснения за мобилното приложение и електронните билети за градския транспорт в Стара Загора

Предимствата на електронните билети и мобилното приложение за тяхното закупуване представиха в Стара Загора

Зам.-кметът на Стара Загора по транспорт, обществен ред, екология и чистота Йордан Николов, ръководителят на проекта за модернизация на градския транспорт Мирослава Шопова, както и управителят на дружеството „Автобусни и тролейбусни превози“ЕООД инж. Димитър Авджиев, дадоха подробности за новото безплатно мобилно приложение за закупуване на билети.

Повод за допълнителните разяснения станаха въпроси, касаещи мобилната апликация и нейните технически характеристики.

„Имаше предложение, което вече сме отправили към фирмата-изпълнител „Ем Транс Сис“-София, за превод на приложението на други езици, за да бъдат улеснени чуждоговорящите жители и посетители на Стара Загора“, уточни ресорният зам.-кмет.

По време на пресконференцията стана ясно още, че апликацията освен безплатна за използване от потребителите, е и по-изгодна за пътуващите по две линии на градския транспорт в рамките на час, защото заплащат само един билет.

Приложението е бонус от фирмата, т. е. – Община Стара Загора не е заплащала допълнително за неговата изработка, уточниха още представителите на екипа.

Мобилно приложение улеснява купуването на билети за градския транспорт в Стара Загора

До приключване на проекта ще могат да се дават още предложения, които да са в полза на всички, които използват градския транспорт. Предстои и обществено обсъждане.

За технологичния процес, както и параметрите на самото приложение, подробности от името на фирмата даде Мирослава Шопова. „Използвана е технологията React Native, която e водеща в света на мобилните приложения. На същата са базирани Instagram, Skype, Uber, Tesla, Bloomberg и много други“, каза тя.

От прочетеното писмо в отговор на въпроси относно опростения изглед, от фирмата допълват, че това е с цел улесняване на ползването от различни възрастови групи и удобство.
В писмото си от Консорциума казват още, че в апликацията е интегрирана система за анализ, която се нарича Google Analytics, която произвежда репорти за нуждите на транспортния оператор и осъвременяването на транспорта в Стара Загора. Засегната беше и темата с електронните плащания и изборът на PayU, водеща компания за такъв род услуги, оперираща в над 15 държави с над 300 000 търговци.

По време на пресконференцията казаха още, че служителите на „Автобусни и тролейбусни превози“ са преминали обучение за работа с електронните билети и мобилното приложение. Билетчето в апликацията се активира в момента на качване в превозното средство и важи за 60 мин. Необходимо е пътникът да го покаже на контрольора.


image0 (9K)