Разследващ журналист е задържан и бит в Москва

Трите главни бизнес издания в Русия –  „Ведомости“, „Коммерсант“ и РБК, вчера излязоха с еднакви първи страници и обща редакционна статия със заглавие: „Аз съм/Ние сме Иван Голунов“.

По този начин журналистите от трите всекидневника изразяват солидарност с разследващия журналист Иван Голунов. Той е арестуван в четвъртък в Москва по обвинение, че е разпространявал наркотици. Голунов е бит от полицията, лишен е от правото на телефонно обаждане, както и от възможността да повика адвокат.

След като получи силна обществена подкрепа, в събота журналистът бе поставен под домашен арест. Вчера стана ясно, че няма никакви следи от наркотици върху дланите и под ноктите на Голунов. Върху самия пакет с дрога била открита ДНК-а от различни хора.

В редакционната си статия „Ведомости“, „Коммерсант“ и РБК настояват за прозрачно следствие по делото срещу журналиста:

Ние не приемаме представените от следствието доказателства за виновността на Иван Голунов за убедителни, а обстоятелствата около задържането му предизвикват основателни съмнения в това, че при провеждането на следствените действия е нарушено законодателството.

Не изключваме задържането и последвалият арест на Голунов да са свързани с професионалната му дейност.

Настояваме за щателна проверка на действията на служителите на МВР, причастни към задържането на Иван Голунов – дали тези действия съответстват на законодателните норми. Настояваме резултатите от тази проверка да бъдат предоставени на медиите„, пишат журналистите от трите издания.


image0 (9K)