Разследващите: Зайков-Чане се самоубил, МВР не било употребило оръжие или физическа сила

Снощи заподозреният за извършването на две убийства в Костенец Стоян Зайков, който 20 дни се укриваше от полицията, беше открит в района на Долна баня.

След опит да бъде задържан, Зайков започнал престрелка, продължила 20 минути, полицаите му отврнали с предупредителна стрелба, след което беглецът се е самоубил, самопрострелвайки се с пушка в гърдите.

„През 20-те дни Зайков се е движел постоянно – от Горна Василица до Долна Баня, в Свети Спас, където има няколко разбити къщи и по безспорен начин сме доказали неговото присъствие. Гранични патрули са го забелязали снощи, при което са били сформирани екипи за неговото задържане. Имало е предупредителни изстрели, спрямо него не е употребявано оръжие или каквато и да било физическа сила“, категоричен бе на извънреден брифинг директорът на ОДМВР-София Николай Спасов.

„Раната на Зайков е в торса, около сърцето“, каза още Спасов. По думите му самоубийството е извършено с 12-ти калибър, най-вероятно самоделка. „Полицаите не използват 12-ти калибър оръжие“, коментира още директорът на ОДМВР-София.

„Нямаме данни Зайков да е контактувал с някого, но сме сигурни, че през цялото време е бил в района. Такъв беше анализът ни и доказателствата, които събирахме“, заяви и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

„Имаше информация, че Стоян Зайков се укрива в гората. Следите, които намирахме в къщите, които е разбивал, за да си набавя храна, не бяха на едно място. Тактиката ни беше да създадем видими действия от една страна и постепенно свивахме обръча към Стоян Зайков. Случаят за нас не е приключил“, каза още главният секретар на МВР.

„Бяхме взели мерки да гарантираме безопасността на гражданите на Костенец и на околните села. Нито за миг не сме напускали района и бяхме тук денонощно. Хората, които бяха застрашени, могат спокойно да се приберат“, каза още Иванов. Припомняме, че напоследък се разследваше версия, според която Зайков е бил убит още преди 20 дни, за да му се припише зверското убийство на жена му и по сетве убийството на сятания за неин любовник Валентин.

Говореше се, че в основата на всичко стоят нафротрафиканти, а Милна и Валентин са били част от групата – просто са прекалили с претенциите си и затова били ликвидирани.


image0 (9K)