Разпри в НС при избора на шеф на антикорупционния орган

Депутатите от ГЕРБ и БСП влязоха в сериозен спор по време на избора на председателя на новата антикорупционна комисия. Основният аргумент на БСП срещу Пламен Георгиев е, че докато беше прокурор, той отказа да образува разследване за търговия с влияние по скандала „Мишо Бирата“

[ad id=“225664″]

Кандидате са двама – Пламен Георгиев, който ръководеше комисията за конфискация. Той е номиниран от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и се сочи за фаворит. Конкурентът му – Николай Николов е досегашният шеф на комисията за конфликт на интереси. Той бе издигнат от БСП.

Основният аргумент на БСП срещу Георгиев е, че докато беше прокурор,той отказа да образува разследване за търговия с влияние по скандала „Мишо Бирата“. Става дума за подслушаните телефонни разговори, изтекли в медиите, между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. В записа се чуваше как премиерът нарежда на шефа на митниците да прекрати проверката в пивоварна „Леденика“ на Михаил Михов, защото е „поел ангажимент да не го закача“. Този отказ на Георгиев да разследва стана основен трамплин в кариерата му.

[ad id=“236993″]

От ГЕРБ контрираха с това, че от БСП са прикрили факта, че техният кандидат е бил общински съветник в Ловеч и е политически обвързан със социалистическата партия.

„Българският парламент трябва да направи своя избор. Днес дебатът падна по-ниско, отколкото очаквах. Естествено, че провокацията дойде отляво“, каза от трибуната на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на дебатите около избора на председател на новия антикорупционен орган.

„На изслушването онзи ден не можахме да разберем всички данни от биографията на г-н Николай Николов. Той е бил общински съветник от БСП в Ловеч. По време на управлението на БСП общината в Ловеч има 9 млн. лева финансови корекции и 5 млн. неразпалтени плащания. Защо се е стигнало до този финансов колапс в община Ловеч? Нали там са работили само професионалисти? Тук трябва да изберем човек, който трябва да се бори срещу разграбването на държавата и корупционните схеми“, заяви Цветанов.

„Пламен Георгиев е прокурорът, по чийто дела са осъждани политици. Последните две години КОНПИ е отнела и възстановила на държавата средства в размер на 43 млн. лева. Това не е ли атестат за добрите професионални качества на единия кандидат. Вие не спряхте да наблягате на политическата обвързаност, без да кажете дума за професионализма на Пламен Георгиев. КОНПИ получи най-добри оценки в последните два доклада на ЕК. Трябва да се отнасяме с уважение към всички кандидати. Трябва да се съсредоточим върху професионалните им качества. Аз съм убеден, че днес ще направим информиран избор“, завърши Цветанов.


image0 (9K)