Разказват очевидци за извънредното положение в Халкидики, Гърция (ВИДЕО)

„Торнадото мина покрай брега на селищата Неа Плагия, Созополи и Неа Потидея. В Неа Плагия се случи инцидента с румънката. Както вечеряли, пада конструкцията върху нея и я ранява смъртоносно. Караваната тип „микробус“ беше намачкана, в която бяха другите две жертви, но имаше много паднали дървета“, разказа в ефира на „Здравей, България” жителят на Неа Плагия – Веселина Миту, която отбеляза, че са нямали предупреждение за очакваната буря. И допълни, че в селището Неа Плагия няколко дни няма да има ток заради падналите електропроводи.

Черната статистика от страшната буря, помела част от гръцкия полуостров  Халкидики, е 6 убити и 1000 ранени.

Миту отбеляза, че пожарната служба е помагала много на хората. „Пътищата бяха проходими, дори в най-отдалечените места в Созополи. Силата на стихията беше наистина страшна, нещо, което досега не бяхме усещали“, каза тя.

Много сгради и пътища са силно повредени. Местните медии описаха явленията като безпрецедентни за Халкидики и особено през лятото.

„Това е първият път в моята 25-годишна кариера да преживев нещо подобно“, казва Атанасиос Калцас, директор на Медицинския център в  Неа Муданя, където много от пострадалите получават лечение.

– Беше толкова рязко и толкова внезапно – добави той.

https://www.facebook.com/xronos.gr/videos/1132286833633956/?t=4

https://www.facebook.com/pimenidis.panagiotis/videos/1426048974202667/?t=7


image0 (9K)