НАЙ-НОВИ:

Радев: Среща с Борисов ще има, когато коалицията му разработи визия за борба с корупцията

Според държавния глава една от причините за протестите е, че гражданите не вярват, че хората във властта живеят само от месечните си възнаграждения

“Среща с Борисов ще има, когато водената от него коалиция разработи визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестциите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа.”

Това заяви вчера президентът Румен Радев. Той участва в тържество по повод 105 г. от създаването на Съюза на българските писатели в НДК.

Така Радев косвено отвърна на премиера Бойко Борисов. В интервю по бТВ миналата седмица, коментирайки позиция на президента, свързана с новите данъци за автомобилите, премиерът Борисов каза, че “бедността не е грях, когато взимаш 11 000 лева заплата”.

“Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тенденции засега няма”, добави Радев.

Радев даде да се разбере, че няма намерение да се вижда с премиера Бойко Борисов с единствената цел да обсъждат управленската програма на правителството.

„Нали не очаквате до разговаряме за 4-годишната програма, която изкара хората на улиците?!”, категоричен бе държавният глава.

Румен Радев отказа да вземе отношение по преговорите в коалицията кой да остане в управлението след оставката на вицепремиера Симеонов.

“Не се меся в кухнята на коалициите и на партиите”, бе краткият му коментар по темата.

Радев отбеляза, че депутатите са тези, от които зависи дали заплатите на високопоставените политици ще бъдат намалени. По думите му една от причините за протестите е, че гражданите не вярват, че хората във властта живеят само от месечните си възнаграждения.

“Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата си”, добави Радев.

Във връзка с призива на лидера на БСП Корнелия Нинова към президента да даде морална подкрепа на предложението на левицата за намаляване на заплатите на депутатите, той коментира: „Първо, по отношение на моята заплата, която e обект на коментар от няколко дни – не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание. Така че народните представители са в пълното си право да я намалят, както намерят за добре. Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тендениции засега няма“.

Според Радев една от причините българските граждани да бъдат по улиците е, че не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си. „Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата“, добави още Румен Радев, цитиран от “Фокус”.

На въпрос за процесите в правителството и това кой да остане и кой да си тръгне, президентът отговори: „Не се меся в кухнята на коалициите и на партиите“.

По-рано вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви против ръста на заплатите на хората във властта. По думите й в ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение. „Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите”, каза още Корнелия Нинова. От левицата предложиха отново депутатските заплати да бъдат замразени на 2976 лева, колкото е основното възнаграждение преди разпускането на предходния парламент. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Най-добрият български тенисист Григор Димитров завършва годината на 19-о място…