Радев към Борисов и Гешев за СРС-тата: Зададох ясни въпроси, чакам някакъв отговор

„Зададох ясни и конкретни въпроси, чакам някакъв отговор“, лаконично отговори президентът Румен Радев на журналистически въпрос дали питанията му към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били чути.

„Питайте ги, вие сте за това – да питате, да задавате истинските въпроси, истинския дневен ред“, призова медиите той, цитиран от БТА, пише dnes.dir.bg.

Радев: ДАНС е пряко подчинена на премиера, той знаел ли е, че подслушват президента?

Преди два дни, в коментар за разпространените от прокуратурата записи с негово участие, направени със СРС-та, Радев коментира остро: „Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата. Проблемът е и в ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер-прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС. Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“.

До този момент нито Борисов, нито Гешев са отговорили на тези въпроси.

По-рано Радев заяви още по провод питането на главния прокурор до Конституционния съд кога важи имунитетът на президента.

„Прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата“, посочи държавният глава.


image0 (9K)