Радев: Конкурсът за нов боен самолет бе опорочен. Нанесен е троен удар върху България!

Държавният глава се изказа след празничния ритуал по освещаването на бойните знамена на армията

Ако властите работят в името на българските граждани, мисля, че ще имаме единство, заяви президентът Румен Радев на журналистически въпрос дали ще има повече единство сред властите през 2019 г. Той говори пред журналисти след тържественото осветяване на знамената на Българската армия в София.

Президентът нападна изпълнителната власт както за електронните винетки, така и за избора на нов изтребител.

За мен хаосът с винетките е олицетворение на стила на управлението, който много пъти съм коментирал – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност, каза Радев.

За критиките на своето новогодишно обръщение, държавният глава заяви, че не разбира защо хората се страхуват от истината. Всички моменти са неудобни, когато трябва да се излъчат неудобни истини. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. И мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия, смята Радев.

Той отново се изказа срещу избора на F-16, като по думите му конкурсът за нов изтребител е троен удар по България.

За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила. И дори се ангажира да надплати огромна сума, заяви Румен Радев.

За мен това е троен удар по България. Имаше политически изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети, каза още президентът и посочи, че това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса.

Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила, изтъкна той.


image0 (9K)