Радев за Венецуела: Правителството е без позиция, крие се зад колективната безотговорност

Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. Точно по тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми, не е тази, която подкрепят повече държави. А е тази, която уважава правото и суверенитета.

Това коментира президентът Румен Радев по повод разнобоя между правителството и президента по повод събитията във Венецуела и липсата на комуникация между институциите.

Коментара си държавният глава направи след представянето на „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“ от страна на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, предаде Епицентър.бг.

„Затова ненамесата е основен принцип. А намесата в случая във Венецуела рискува да ескалира напрежението, включително и в международен план. Защо не питате за намесата на Италия по повод на „жълтите жилетки“ във Франция и какъв е отговорът на Франция“, попита риторично президентът.

„А само ден след моята позиция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи същия призив – за ненамеса“, припомни държавният глава.

„Що се отнася до комуникацията, тук основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция“, отбеляза президентът.

„Така че аз няма какво и с кого да обсъждам. Въпреки това,  аз изпратих моята позиция, много добре аргументирана, още предния ден преди Съвета по сигурност. И виждате, че за пореден път правителството се крие зад колектиивната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия по вътрешни проблеми“, обобщи държавният глава.


image0 (9K)