Пътищата в българския Северозапад са най-смъртоносните в ЕС

Най-бедният регион в Европейския съюз (ЕС) – Северозападна България, е начело и в друга негативна класация. Това е районът с най-смъртоносни пътища в целия ЕС, става ясно от оповестени наскоро данни на Евростат за броя на загиналите, преизчислен спрямо 1 милион души.

Сред най-опасните за шофиране региони попада още един наш – Северен Централен, който е на пето място. През 2016 г. по шосетата на Северозападна България са загинали 153-има души на 1 милион население. Това е над 15 пъти повече от „отличника“ в тази класация – австрийския регион Виена, където жертвите при пътни инциденти са 10 на един милион население. Тези факти излага във в. „Сега“ журналистът Никола Колев.

След Северозапада в смъртоносната класация се нарежда южният португалски регион Алентежо със 142-ма загинали на 1 милион население. Трети е белгийският регион Люксембург – 138 загинали, а четвърти е южният район на Гърция, с голям брой острови – 134 жертви на пътя на 1 милион. Северният Централен район на България се „отчита“ със 132-ма загинали на милион жители. Данните на Евростат са за 2016 г. и сочат, че средната смъртност при катастрофи в ЕС е била 50 души на 1 милион.

България отдавна води негативната статистика за жертви при пътнотранспортни произшествия спрямо броя на населението, като си „оспорва“ първенството единствено с Румъния и в отделни години си разменя първото и второто място със северната ни съседка. Това се случва въпреки непрекъснато внушаваните мантри за засилени проверки и нова техника за контрол и въпреки непрекъснатите промени в Закона за движение по пътищата и вдигането на размера на глобите.

Северозападният район включва областите Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, а Северният Централен – Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград и Русе. Това са регионите, в които няма изградена нито една магистрала, а голяма част от републиканските и особено общинските пътища са в отчайващо състояние. Заради разбитите и на места напълно съсипани шосета в много населени места по тези краища напоследък бяха организирани протести.

Обещанията на управляващите за сериозен ремонт на пътищата от Монтана към Видин и от Ботевград до Мездра, както и за изграждане на магистрала от Русе до Велико Търново, засега са в бъдеще време. Точно на трасето от Русе за Търново е един от най-проблемните участъци в страната – Русе – Бяла. За приоритет за правителството бе обявена магистрала „Хемус“, но нейният напредък в тези региони засега е повече от символичен. За „Хемус“ не може да се ползват европейски средства и основната част от бъдещия аутобан е още само на хартия.

Макар да сме трайно сред „бедняците“ на Европа, това далеч не личи по броя на регистрираните автомобили. По този показател според годишника на Евростат за 2018 г. водещ у нас е Югозападният регион, където е столицата София – 487 коли на 1000 жители. Веднага след него се нареждат Северният Централен – 482, и Северозападният – 466 автомобила. Североизточният регион се „отчита“ с 442 коли на 1000 жители, Южният Централен – с 386, а Югоизточният изостава с едва 383.

Петте водещи по смъртност региона всъщност са единствените, в които броят на жертвите на пътя надхвърля 125 на 1 милион население. 31 пък са регионите в ЕС, в които са отчетени под 25 смъртни случая на милион души при пътни инциденти. Честта на България, макар и пак в зоната над средното за ЕС, защитава единствено Югозападният регион. С 60 загинали на един милион население, точно колкото са например и във френския регион Лоара, той е най-близко до средното за общността.

Източни рекорди

Ако се погледне интерактивната карта на Евростат за жертвите по пътищата, прави впечатление, че много от източноевропейските страни – членки на ЕС, са в синята и тъмносинята зона – с най-много загинали спрямо броя на населението. Освен България в синьо са още Румъния, по-голямата част от Полша, Прибалтика, Финландия, бившите соцстрани от Централна Европа. Проблеми на пътя имат още в големи части от Франция, в много райони на Италия и Гърция. В повечето от техните региони обаче смъртността на пътя е значително по-ниска от тази в българските региони. Безспорен шампион е Турция, която е единствената страна извън ЕС, включена в „класацията“. Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Швейцария, Великобритания, както и по-голямата част от Испания се оказват най-безопасни за шофиране.


image0 (9K)