Пъстър празник на райската ябълка събра малки и големи в старозагорското село Хрищени

За тринадесети път, жители и гости от близо и далеч на най-голямото село в община Стара Загора – Хрищени, се събраха в центъра му, за да отпразнуват деня на райската ябълка. Традиционното и изключително цветно събитие, сътворено в чест на дъхавия плод, представи няколко изложби на рисунки и фигурки, сътворени от малчуганите от местната детска градина и училище, както и майсторски направени ракия, мармалад, сладкиши и печива, съдържащи оранжевите ябълки.

Зам.-кметът Иванка Сотирова

„Няма друго село, което има толкова много символи – знаме, химн, толкова обаятелен празник, събиращ толкова многолюдна публика. Хрищени е село с дух, с традиции, с много сплотеност. Защото, когато сме всички заедно, това се вижда и нещата вървят“, каза при откриването на празника зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя изказа благодарност от името на кмета Живко Тодоров към стопанина на Хрищени за всеотдайността и дейна и в делник, и в празник. Поздрав към жителите и гостите на китното село отправи и председателят на Общинския съвет Мария Динева.

„Благодаря на всички от сърце, че и тази година с вашето присъствие допринасяте за емоционалността на нашия празник. Днес отново отваряме врати и казваме добре дошли на всички гости, защото сте пристигнали в рая“, подчерта кметът на Хрищени Радка Желева. Тя бе категорична, че най-важни са хората в едно населено място – работливите домакини, грижовните стопани и производители.

Богата програма от песни и танци представиха дейците от НЧ „Стефан Генчев“ в селото. За любителите на снимките имаше специален кът, който разкриваше легендата за Хрищян войвода, както и тематични пълни кошници с вкусните райски ябълки, цветя и есенни декорации.

Произвезено в Хрищени

Уважение към труда и креативността на местните дейци, организатори на празника, изказаха още общинските съветници Николай Диков и Николай Николов, зам.-кметът Красимира Чахова, началникът на отдел „Култура“ на общинската администрация Диана Атанасова, кметове и кметски наместници от съседни села и други. Сред гостите на празника на райската ябълка бе и изпълнителният директор на „Мини Марица – изток“ инж. Андон Андонов.

 


image0 (9K)