Има ли първи заразен с коранавирус в Стара Загора? 185 са вече заболелите в България

Към днешния ден има 11 новозаразени в София. От тях 8 са потвърдени във ВМА, 3 в Националната лаборатория. Tова обяви на брифинг началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски .В Стара Загора – 1, в Карлово и 2 в Бургас. Общо 15 нови случаи. С което общо 185 са вече заболелите от коронавирус у нас, допълни той.

„Това, което се публикува в пространството за доказан случай на пациент с коронавирус в област Стара Загора граничи с престъпление. Информацията е невярна и не отговаря на истината. Дори и днешните изследвания са отрицателни. Надявам се органите, отговорни за реда да предприемат необходимите действия.“ Това написа в профила си във Фейсбук проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ Стара Загора.

Междувременно читатели реагираха, съобщавайки, че пациентът, за когото говори Мутафчийски, е изследван в старозагорската лаборатория, но е от Карлово.

На брифинга ген. Мутафчийски посочи, че до момента общо 30 души са хоспитализираните.

„Пикът на заразата ще е скоро, стана ясно от думите му. Извънредното положение е до 12 април. Ситуацията е динамична. Дали ще се удължи, ще се реши според ситуацията. Още не сме тръгнали, за да кажем, когато ще спре. И това е благодарение на мерките, които сме взели. Математическите анализи показват, че се намираме в дъното на изкачването. Пикът ше е най-вероятно 2-3 седмици“, подчерта проф. Мутафчийски.

Когато здравите хора носят маски, те получават фалшиво спокойствие за себе си. Те няма да ги защитят. Ако на възрастните хора дадем маски и ги изпратим навън, ние ще ги обречем на смърт, посочи още ген. Мутафчийски.

Винаги могат да се вземат по-строги мерки. Ние взимаме такива, за да не изтървем ситуацията, както става на много други места.

Той допълни, че пръскането от въздуха е неефективна мярка.

 


image0 (9K)