НАЙ-НОВИ:

Първият фермер с умъртвено стадо: Не се съмнявам в резултатите от лабораториите

Чумата беше открита първо в странджанското село Воден. Във фермата на Йордан Трифонов бяха първите унищожени животни – 254 овце-майки, 76 агнета и 6 коча.

[ad id=”225664″]

Зам.-министърът посочи, че в неговия случай обезщетението ще бъде със средна цена 329 лв. на животно.

Трифонов каза пред камерата на бТВ, че първият симптом, който е забелязал, е бил кръв по ректума на една от овцете. По-късно едно животно е починало, друго се е излекувало.

Той е категоричен, че не се съмнява в действията на БАБХ. „Заболяването е опасно и ще има огромни стопански загуби.”

По думите му слабост в работата на Агенцията по храните е, че не са обяснили на хората, че животните могат да са болни, но да изглеждат здрави, в добра кондиция, и да нямат признаци на болест. „Не се съмнявам и в кръвните проби, няма как да приемем, че френска лаборатория ще манипулира резултатите”, добави Трифонов.

[ad id=”263680″]

В близките две години той няма да има продукция, вероятно на третата. Категоричен е, че всичко зависи от адекватното обезщетение, иначе това ще обезсмисли гледането на животни в Странджа.

В същото време в района на Бургас се взимат мерки за ограничаване на заразата. Областният управител Вълчо Чолаков посочи, че са образувани пропусквателни пунктове, където се проверяват коли за опити да се изнесе месо, мляко и животни.

image1 (9K)

305 хил. лв. бяха преведени вчера на 26 стопани за около 1600 овце, което е малко над половината. Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места, увери от своя страна Цветан Димитров – зам.-министър на земеделието, храните и горите, по повод болните животни в Странджанско.

Той посочи, че за всеки стопанин има индивидуално оценяване на животните, а някои са посочили, че предпочитат вместо пари да получат други животни след края на забранителния период.

[ad id=”236999″]

Решението за евтаназиране на животните се взима от БАБХ и тя докладва в Европейската комисия ситуацията, там комитет взима решението, което идва в България и се изпълнява, описа процедурата Димитров.

Източник:  http://www.faktor.bg    – на снимката: Фермерът Йордан Трифонов Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Самолет излетя в петък от летище София без проверка. Частен…