Първа оставка в Министерския съвет. Севделина Арнаудова напуска преди срещата на ГЕРБ

„София Тех Парк“ е подготвен за Националната конференция на ГЕРБ, на която партийците очакват анализа на премиера Борисов за политическата обстановка в страната.

Ръководителят на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова напуска работата си в Министерския съвет. Това потвърди тя пред Свободна Европа в сряда и добави, че се връща на работа в партията ГЕРБ. Рокадата се е наложила заради „подготовката на партията за предстоящите парламентарни избори“. Редовните избори за Народното събрание трябва да се проведат през месец март 2021 г., но продължаващите вече месец протести може да доведат до извънредни избори.

Напускането на Арнаудова предшества Националната конференция на ГЕРБ, която започва в 12 часа в сряда. Срещата беше свикана извънредно от партията в началото на седмицата.

https://www.facebook.com/svobodnaevropa.bg/videos/3493631154088883/?t=2

Мероприятието ще протече на фона на нестихващите през последните 27 дни антиправителствени протести с искания за оставки на третия кабинет „Борисов“ и на главния прокурор Иван Гешев. В центъра на столицата дни наред има три денонощни блокади на кръстовищата на Орлов мост, до Софийския университет и на Ларгото.

Активът на ГЕРБ се събира в „София Тех Парк“, където се очаква реч на министър-председателя Бойко Борисов. Източници от партията твърдят, че той ще направи анализ на ситуацията в страната, ще коментира скандалите от последните месеци и ще начертае план пред партията и парламентарната група какво е необходимо да се свърши преди правителството да подаде оставка.

На конференцията ще присъстват представители на всички 265 общини в страната, като за всеки от областните градове са определени различни квоти за брой на участниците. Двата сборни пункта за пристигащи в София са „София Тех Парк“ и зала „Арена Армеец“.

“Ще чуем какво ще ни каже премиерът”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при пристагането си на конференцията. В коментар за протестите тя заяви, че властта чува исканията на протестиращите.

“Младите и красивите, които протестират, са винаги вдъхновение и ние чуваме техните гласове. Разбира се, има хора, които искат да яхнат протеста. Стари муцуни от миналото, които наричаха точно тези протестиращи “лумпени платени, лумпени дрогирани”. Ние не приемаме нещата така”, каза още Караянчева.

Последното партийно мероприятие на ГЕРБ в столицата беше на 10 юли, когато успоредно на Ларгото се провеждаше вторият масов антиправителствен протест. След края на митинга на симпатизантите на управляващите пред Министерския съвет се стигна и до епизодични сблъсъци на полицаи с протестиращи, които препречваха пътя на рейсове, извозващи подкрепящите ГЕРБ хора.

Към момента никой от партията не желае да коментира официално какви са причините за оттеглянето в партията на правителствения говорител.

Арнаудова беше намесена в скандалите около отношенията на управляващите с укриващия се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков. Във фейсбук публикация той обяви, че пиарката на Борисов е посещавала регулярно офиса му по нареждане на премиера. Тя потвърди, че се е срещала с Божков, но само в изпълнение на служебните си задължения. Разследване на “Биволъ” пък показа, че Арнаудова и съпругът й погасяват огромни кредити с месечни вноски от хиляди левове. Семейството се е сдобило и с къща в Бистрица.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)