Първа онлайн пресконференция на кмета Живко Тодоров

От 10,30 часа днес се проведе първата онлайн пресконференция на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, излъчена във Фейсбук и иинициирана като мярка срещу разпространението на коронавируса. В нея участваха още председателят на Общинския съвет Мария Динева, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Милена Желева, Йордан Николов и Красимира Чахова, както и секретарят на Общината Делян Иванов

Важно!
1. Самотноживеещите възрастни хора могат да заявяват от днес за утре доставка в дома им на топла храна от Диетичния стол на тел. 0885 363 077 (Атанаска Ангелова). Доставката се извършва в съдове за еднократна употреба. От вчера действа със същата цел и тел. 0885 382 233. На тези телефони нуждаещите се от храна диктуват адреса си. За доставката на лекарства по НЗОК трябва да предоставят на специално упълномощеното от Общината длъжностно лице, което ще ги посети, и рецептурната си книжка.
2. Записването на доброволци за съдействие в подпомагането на възрастни и самотни хора в Община Стара Загора се извършва на тел. 0885 90 12 12 или чрез стационарния номер на общинската администрация 042 614 614. Вечерен час за учениците засега няма да се въвежда, но мярката остава като възможна опция при усложняване на обстановката, стана ясно по време на пресконференцията. В тази връзка кметът призова за активно съдействие и контрол от страна на родителите на подрастващите.
3. Снабдяването с маски става индивидуално. За по-големи количества заявките се правят директно във фирма “Мересев”, където ги шият.

4. Заплащане на „Зелена зона“ в Стара Загора до края на месеца няма да има.

В условията на строг противоепидемичен контрол в Стара Загора и селата от общината проверките за незаконно работещи заведения ще бъдат изключително интензивни. Ще се извършва и непрекъснат контрол за това, стоят ли си вкъщи поставените под карантина лица, завърнали се от чужбина, като за целта са привлечени и инспекторите.

Продължава редовната дезинфекция на градския транспорт и обществени места като спирки, паркове, паркова мебел, детски площадки и пешеходна зона. Поддържа се контакт с магазините от големите вериги за установяване на необходимата противоепидемична организация на клиентите в тях. В по-малките търговски обекти трябва да се обслужва по един човек вътре, като редът се пази отвън на дистанция с шахматно подреждане на чакащите.

Сигнали за завърнали се от чужбина старозагорци старозагорци могат да подават на телефоните на РЗИ, която организира поставянето им под карантина, или на тел. 112. В края на миналата седмица под карантина бяха около 50-60 души.

 


image0 (9K)