НАЙ-НОВИ:

Проф. Рачев казва за Звяра от изток и каква зима ни чака

Зимата тази година не се очаква да е по-топла от обичайното. Малко вероятно е да станем свидетели на екстремно продължителни мразовити периоди вследствие на източни ветрове, наричани Звяра от изток. Такива са засега сезонните прогнози за зимата в Европа на водещите метеорологични станции в САЩ и Китай, съобщи климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф“.

По думите му няма да се сбъдне предупреждението в британските медии отпреди ден, че предстоящата зима ще е най-студената от 30 години насам заради Звяра от изток.

Според националната агенция за океаните и атмосферата на САЩ зимата тази година ще е дори 1-2 градуса по-топла от обичайното. Това, разбира се, не означава, че отново няма да има студени периоди със снегове и минимални температури под минус 10-15 градуса, предупреди проф. Рачев.

Междувременно ще продължим да се наслаждаваме на изключително топло септемврийско време. Предвижданото в началото на седмицата сериозно захлаждане има голяма вероятност да се отложи, прогнозира проф. Рачев.

Метеоролозите съветват идния понеделник – 16 септември, децата да тръгнат на училище с връхни дрехи или якета, тъй като се очакваше максималната температура в София да падне до 18 градуса. Според последните данни обаче времето ще се задържи необичайно топло и слънчево и в първия учебен ден термометрите ще показват отново 24-5 градуса.

Вече 40 дни продължава този период на сухо време с температури над нормата. Следващите дни също се очертават слънчеви и без големи валежи. В следващите седмици обаче задължително трябва да падне дъжд, за да овлажни почвата, предупреди проф. Рачев.

“Звярът от изток” се завръща с най-студената зима от 30 години

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Син заплаши майка си с убийство, съобщиха от полицията във…