Проф. Константинов: Правилно е, че в деня на изборите ще могат да се публикуват междинни резултати

„Отпадането на забраната за публикуване на резултатите в изборния ден е правилно.“ Това каза пред Радио „Фокус“ анализаторът и специалист по избори проф. Михаил Константинов.

Той уточни, че против подобна мярка ще бъдат малките партии, защото ако техният резултат е нисък към средата на изборния ден, техните привърженици няма да гласуват за тях, за да не загубят гласа си.

„Да отпадне забраната е правилно. Много причини има в тази посока. Една от тях е, че този път ще знаем кой стои зад прогнозите, защото социологическите агенции ще застанат със своите имена. В момента пак се публикуват тези прогнози, но се правят някакви циркове – класират се книги, песни и т.н. и читателят или зрителят не знае кой стои зад тази информация. Сега ще имаме информация и автора. Това е важно,“ подчерта експертът. Проф. Константинов каза още, че основният проблем, който политическата класа не иска да разреши, е изчистването на избирателните списъци от т. нар. „мъртви души“ и добави, че решението на проблема е във въвеждането на активната регистрация на избирателите.


image0 (9K)