Проф. Кантарджиев с важен съвет какво да направим още в първите часове на дискомфорт

Проф. Тодор Кантарджиев посочи на редовния брифинг тази сутрин с подробности как е мутирал коронавирусът и какво прави заразата толкова опасна.

„От началото на епидемията в Китай и пандемията в света сме казвали, че при всяка вирусна инфекция, предавана по въздушен път, вирусът претърпява развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, който идва от животно и се променя. Благодарение на това придобива свойства да се предава по-лесно от човек на човек и тежестта на клиничната проява става по-лека и хронична“, заяви той.

Последни данни за заразата от Щаба към 8 часа на 9 април

„Това е природния замисъл на самите вируси. Известни са няколко мутации на коронавируса. Той започна като форма S, но има три генетични особености и се превърна във форма L, което го прави по-опасен и е причина за голямата заболеваемост в Италия и Испания. Тази мутация направи 60% от циркулиращите щамове по-силни и заразни за човешките клетки. Кой знае каква по-голяма смъртност няма, но има повече хронично протичане. Броят на излекуваните не е така голям, както на нас ни се иска, защото лечението е по-бавно, тъй като вирусът се захваща за клетките.

Когато инфекцията започне като гърлобол или кашлица, трябва да се вземат мерки да се забави инфекцията.

Моето мнение е, че трябва да се вземат мерки да се лекува веднага. Вирусна инфекция най-лесно се забавя, ако се вземат мерки в началото. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. Ако направите това, което бабите ви са ви учили, вероятността да се забави е много по-голямо и ще мине за няколко дни. Но не трябва да изчаквате. За разлика от грипа, който действа за два часа, тази инфекция се развива няколко дни“, допълни той.


image0 (9K)