НАЙ-НОВИ:

Проф. Кантарджиев: Имате още време да се ваксинирате, направете го!

В сезона на противогрипните ваксини сме, но все още има недостиг на препаратите в аптечната мрежа. Безплатните ваксини за пенсионери също не се доставени, очакват се в началото на ноември.

“Тази година закъсня позицията на СЗО за състава на притовогрипната ваксина, това забави и производството на препаратите. И най-големите страни имат също забавяне на ваксините”, обясни пред бТВ проф. д-р Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни болести. “Препаратите са вече по аптеките из страната, а безплатните ваксини за над 65-годишни хора ще пристигнат другата седмица”, увери ппрофесорът.

“В момента няма епидемична обстановка на грип в ЕС и в България. В няколко страни в Европа вече са регистрирани първите щамове”, разкри проф. Кантарджиев.

“Ваксинацията е препоръчително да се направи до декември месец. След ваксината тялото изгражда защити до 21 дни”, обясни епидемиологът.

“През декември започват епидемичното разпространение на грип. В средата на януари беше пикът на гриповете тази година”, завърши проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Ще бъдат осигурени безплатни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови
Виж още:
Хубавото и топло време ще се задържи до изборите, които…