Проф. Иван Върляков: За бъдещето на Стара Загора трябват собствени приходи

Проф. Иван Върляков, кандидат за кмет на община Стара Загора от „БСП за България“ в студиото на NOVA TV:

„Стара Загора е хубав град с много потенциал и хора. Градът има невероятния комфорт да има голямо финансиране от европeйски средства. За бъдещето на Стара Загора обаче ни трябват собствени приходи.“ Това заяви в ефира на Нова телевизия кандидатът на „БСП за България“ за кмет на Стара Загора проф. Иван Върляков. По думите му в индустриалната зона трябва да има високотехнологични производства с висок принаден продукт. Той подчерта, че условията на бизнеса да инвестира у нас са предвидимост, сигурност на инвестициите и работната ръка. Според него обаче свободна работна ръка липсва – средната безработица за страна е 5,3%, а за общината 2,4%. По думите му това е така, защото много хора работят в комплекса „Марица-Изток“. Той подчерта обаче, че в бъдеще няма как хората работещи в там да бъдат върнати в селата и да отглеждат например зеленчуци и така да изкарват поминъка си. „Тези хора са компетентни и са свикнали с работа с по-високи технологии и натам трябва да се ориентираме“, коментира той.

На въпрос за престъпността, проф. Върляков заяви, че такава има и тя ще остане докато няма достатъчно доходи и стандарт, който да кара хората да са обществено отговорни; няма работни места и има система, която по друг начин да им позволява да получават средства, вместо да ги изработват.

Попитан за най-големия проблем на Стара Загора, проф. Иван Върляков заяви, че градът се задъхва – колкото и пари да се инвестират в транспортната схема, тя е доказала че не работи. По думите му последният ремонт на две кръстовища е задръстил града и трябва да се търсят решения като буферни паркинги. Според него трябва и да се слушат експертите преди да се правят промени, които струват много пари, защото често се оказва, че после трябва да бъдат преправяни. Кандидатът за кмет подчерта, че Стара Загора има проблем и с чистотата на въздуха. Като причина за това той посочи и изчезването на зелените пространства между блоковете в кварталите. По думите му старите коли замърсяват повече въздуха и няма човек, който да не иска да кара нова, но въпросът е дали може да си я позволи и всичко опира отново до доходите.

 

Проф.Върляков подчерта, че много може да се направи за съвместна работа между общината и Тракийския университет. По думите му университетът има уникални специалности и е обърнат към бизнеса и трябва да привлича не само местни жители, които да остават в региона, но и от цялата страна. „Можем и трябва да работим за бъдещето на града с поглед напред като перспектива“, заключи проф. Иван Върляков.


image0 (9K)