НАЙ-НОВИ:

Проф. Гечев: Eкспериментите със субсидиите заплашват да хвърлят политическата ни система в хаос

„ГЕРБ да не си правят експеримент със субсидиите. Не сме съгласни политическата система на България да бъде хвърлена в хаос“. Това заяви депутатът от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на БНТ. Той подчерта, че в проектозакона няма разчети какви ще бъдат финансовите и политически последици за партиите. Ако няма субсидии, партиите ще бъдат зависими изцяло от олигархията, подчерта Гечев.

Днес депутатите решават на първо четене с промените в Закона за бюджета за 2019 г. дали да бъде намалена партийната субсидия до 1 лев на глас.

“Ние сме против този начин на издаване на заповеди и правене на политика – с експерименти, без разчети и с риск за политическата система. Дебатът е много важен и трябва да бъде проведен професионално“, категоричен бе Румен Гечев. „Подкрепяме това, че данъкоплатците са в правото си да осъществяват контрол и когато е необходимо да бъдат намалени субсидиите. България пропуска инвестиционни проекти за милиарди, къщичките за гости са над 100 млн. лв. Всеки лев е важен за данъкоплатеца, но не трябва да допускаме с лека ръка да се рискува политическата система на страната“, каза още той. 

Проф. Гечев даде примери с финансирането на партиите в Европа.

„Прегледахме няколкостотин страници анализи от опита на ЕС, правени с години. С изключение на Холандия и Германия, тенденцията е силно намаляване и нулиране на частните плащания към партиите и изцяло финансиране на партиите от държавата, плюс членски внос“, посочи социалистът. Според него, ако няма субсидии, партиите ще бъдат зависими изцяло от олигархията.

Румен Гечев цитира думите на премиера Борисов по повод предложението субсидията да бъде 1 лв.: „Убеден съм, че това ще доведе олигархията в управлението, но щом 3.5 милиона искат това – “глас народен, глас Божи“. Той подчерта, че в цяла Европа и България финансирането от държавата няма да ликвидира напълно корупцията в партиите, но ще я намали драстично.

„Ако твърдим, че бизнесът в България не влияе на политиката, няма да бъдем откровени“, каза още проф. Гечев. Той обясни, че парите се дават от Министерството на финансите. „Министърът и неговият екип са длъжни да си правят сметката какво дават. Институциите трябва да работят по-добре“, коментира народният представител.  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Това е посочената сума от работодателите  от април до началото…