Проф. Герджиков: Съдът не трябва да регистрира партията на Слави

Възможно е съдът да не даде регистрация на партията на Слави Трифонов. Това прогнозира в интервю на БНР проф. Огнян Герджиков – председател на 36-то Народно събрание и служебен премиер на България от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г.

По думите му законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността. Името на партията – „Няма такава държава“ е нарушение, смята той.

„Няма такава държава“ е нещо, което трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократична, правова държава с всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но за да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, че „няма такава държава“, ми се струва силно смущаващо, каза проф. Герджиков.

„Мисля, че едва ли ще получи регистрация“, смята преподавателят по право и бивш председател на парламента.

Той не изключи изборът на това име да е целенасочено действие, провокация. По думите му – „няма лоша реклама“. Евентуално спиране от съда би могло да консолидира подкрепа (за формацията).

Според Закона за политическите партии до 3 месеца след учредителното събрание на партията трябва да бъдат внесени документи за регистрация в съда. Новата формация трябва да приложи и списък с поне 2500 членове. Съдът решава за регистрацията на партията в едномесечен срок.

BNews.bg


image0 (9K)