НАЙ-НОВИ:

Проф. Владимир Чуков: Тръмп е предоставил на Лавров данни за готвени атентати от “Ислямска държава”

“Днес израелски и американски медии поправят информацията, разпространена вчера от 2-ри канал на израелската телевизия и вестник “Аарец”, че зад предоставената на САЩ информация за ИДИЛ стои Йордания. Източникът е Израел. Дори местни наблюдатели изразяват учудване, че израелските служби са успели да инфилтрират в редиците на терористичната организация значим агентурен апарат.
Специализирани близкоизточни източници разкриват, че класифицираната информация, предоставена на Русия, се отнасяла и до способностите на Израел да прихваща оперативните комуникации и сигнали. Този материя е една от най-чувствителните и свръхсекретни в дейността на военното разузнаване. Притежаването на тази усъвършенствана способност позволява да се следят най-тайните военни операции, без да се оставя никаква представа за наблюдателя. Тази технология за прихващане също така може сериозно да осуети и военните операции на врага.
Според източника, докато президентът Тръмп не е споделил тази информация с Лавров, руските военни и техните разузнавателни служби са нямали представа за факта, че Израел притежава тази разузнавателна технология и че тя е оперативна. Руснаците са нямали представа, че Израел е информирал американската страна за своята свръхсекретна разузнавателна технология. Вероятно руската страна е била неприятно изненадана, имайки предвид, че от началото на офанзивата срещу Източно Алеппо, именно руската страна контролира изцяло връзките между отделните бойни части на всички членове на нейната коалиция, действаща в Сирия. Поради слаб синхрон и неподчинение на руското полево командване, изразили се в няколко поражения на терен, Москва наложи пълен контрол върху контактите между отделните части на правителствени войски, Хизбула и шиитските милиции, действащи в различни части на Сирия.
Експерти разсъждават дали изтичането на една от най-строго пазените от Израел разузнавателни тайни на американския президент би хвърлило сянка върху посещението му следващата седмица в Израел. Не е ясно дали може дори да се стигне до промени в неговия близкоизточен маршрут. Дали този скандал няма да повлияе и върху планираната в Риад на 21 май американо-ислямска среща на високо равнище. На нея Тръмп смята да обяви създаването на близкоизточен военен блок срещу ИДИЛ с участието на лидерите на арабските държави от Персийския залив, Ирак, Египет, Йордания, Алжир, Турция (очаква си Ердоган да не присъства) и други.
Скандалът има видимо вътрешнополитическо измерение и силно катализира амбициите на демократите за организиране на импийчмънт. Тръмп и неговият екип твърдят, че той, като главнокомандващ, има право да сподели подобна информация и действята му са съвместими с американските регулации в материята. Експерти обаче поставят въпроса дали съюзниците, които не се подчиняват на американските закони, са съгласни с това.”

Владимир Чуков – фейсбук профил Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Снимка на нацистки поздрав пред восъчна фигура на офицер от…