НАЙ-НОВИ:

Проф. Витанов: Над 140 000 са носителите на К-19 у нас

На всеки 50 души, един е носител на COVID-19, съобщи за Канал 3 математикът от БАН проф. Николай Витанов. По груби сметки това прави, че над 140 000 души са преносители на вируса.

Проф. Витанов обясни, че по никакъв начин не могат да се хванат безсимптомните носители на вируса, освен ако не си направят рутинен PCR тест.

„Жизнени хора в отлична кондиция – така изглеждат онези, които медиците наричат безсимптомни носители на вируса. И понеже нямат оплаквания тези лица рядко стигат до лаборатория, за да им бъде направен PCR тест. Това се случва, само ако са част от колектив, в който вече е открит положителен и като контактни на него, биват изследвани”, каза членът на Националния оперативен щаб.

Преди дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести напомни, че е важно в кой момент се прави PCR изследването, за да бъде то вярно. В създалата се епидемична обстановка, все повече в употреба ще влизат антигенните тестове, като бърза диагностика при съмнение за COVID-19 или друга риновирусна инфекция.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време -…