Проф. Велислав Минеков: „Длъжен съм да ви съобщя, че вашият цар е гол“

Вчера един от обсъжданите за кандидати на Реформаторския блок за президент проф. Велислав Минеков бе гост на Антон Хекимян в „Тази сутрин“ по бТВ и предизвика бурни емоции в оценките си за управлението на Бойко Борисов и с въпроса: „Вие прости ли сте? Вие, г-н Хекимян, прост ли сте?“. 

Предлагаме ви без редакторска намеса частта от разговора, в която Минеков обяснява отношението си към управлението и към получилия вече номинацията на лидерите на Блока Трайчо Трайков.

Да, Трайчо е една добра и възможна за успех кандидатура. Далеч по-добра от моята. Аз подкрепям и това е една от причините Трайчо да бъде кандидат. Той е човек наистина с опит, той е политическо лице, той е бил даже министър. Той показа своето отношение много ясно по отношение на Борисов и неговите бензинено-петролни и ядрени далавери.

Оттеглих се с удоволствие и с щастие. Написах едно писмо до моите поддръжници, до тези, които ме посочиха като кандидат. Условията ми бяха пълното единство на Реформаторския блок, за да бъда кандидат. Имаше и още едно условие, което беше малко страшно – желаех оставката на Борисов.

Моето благодарствено писмо завършва с тези изречения:

Благодаря на всички, които ме пожелаха. Бидейки образован в ранното детство с приказките на Андерсен и Братя Грим, длъжен съм да ви съобщя, че вашият цар е гол. Възторгът от неговите одежди е фалшив, каляската му е обикновена тиква. Неговите кочияши са обикновени плъхове. Вашият цар търгува с човешка плът. Той е неграмотен, той е посмешище, срамно, случайно явление. Той е прост.

Вие прости ли сте? Вие, г-н Хекимян, прост ли сте?

– Не искам да давам оценки за себе си. За себе си смятам, че не.

Имате право на два отговора. Примерно, казвате „Аз съм прост“ и ставате симпатичен на управляващите. Имате право да ми отговорите „Аз не съм прост“, но тогава ставате дисидент. Можете да бъдете арестуван тук долу, щом слезете, така както арестуваха онзи нещастник в Симитли. Можете да бъдете изхвърлен от държавата, така както изхвърлиха хора от държавата.

И това е позор. Това се случва в България, която спаси своите евреи. Това е позор за нацията, срамувам се. Срамувам се, че ме управляват прости хора. Край трябва да има на това нещо. Веднъж завинаги. Това са хора без образование, без биография, без да бъдат каквито и да били.

– Но нали Реформаторският блок е в управлението?

Няма да бъде дълго това управление, обещавам ви. Мисля, че вече кризата е започнала. Виждам спад от любовта към вожда и падишаха на българския народ. Всеки един популист си отива рано или късно, надявам се това да се случи без криза.

– Когато обаче Реформаторският блок е част от управлението и явно не иска да е съвсем контра на това управление, това ли беше причината? Тези ваши слова, начинът, по който се изразявате, да не бъдете кандидатът на Реформаторския блок? Да не бъдете достатъчно удобен за един втори тур, кандидатът на ГЕРБ да бъде подкрепен.

Аз не съм така избираем. Наистина, аз имам поведение, което е симпатично за една част от хората, а голяма част от другите хора пък не могат да ме понасят точно заради това поведение.

– Ама делите ли ги пак на графа прости и умни?

Не е на такава графа. Трайчо Трайков е разпознаваем, наистина е разпознаваем. Той е видян, той е с характерни позиции и поведение, със свой начин на изразяване и мисъл. Мисля, че това е добрата кандидатура и си заслужава да бъде подкрепена.


image0 (9K)