Проф. Асен Балтов: Всички постъпващи в „Пирогов“ ще бъдат тествани за COVID-19

Нови по-строги правила във връзка с пандемията от коронавирус предприемат в най-голямата столична болница „Пирогов“. Това ще стане със заповед на директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

„Всички пациенти в „Пирогов“ ще постъпват след направени PCR тестове. Резултатите ще излизат за 24 часа. Ако се касае за спешен случай, той ще бъде приеман в буферно помещение и ще бъде разглеждан като потенциално заразени с коронавирус“, каза проф.Балтов в ефира на предаването „Неделята на NOVA“.

„Имаме 50 заразени служителя и това не е малко. Това заяви в ефира на Нова тв шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Между 10 до 14 здравни работници се занимават със заразен пациент. В „Пирогов“ няма стаи за почивки. Ние нямаме голяма материална база“, призна той.

Балтов огласи, че от утре се взема нова специална мярка в болницата: „Всички, които се приемат в „Пирогов“, ще се разглеждат като потенциално болни от коронавирус. Приемаме по 50-60 души дневно. Засега имаме около 60 000 PCR теста“, подчерта Балтов

На въпрос за починалия пациент в болницата, след като е дал два отрицателни PCR теста за COVID-19 и е изписан като излекуван, Балтов заяви: „Независимо, че имате отрицателен PCR, все още може да носите гена на вируса. При този случай може би има недобро излекуване. Дал е отрицателни тестове пациентът, но при второто му приемане е бил с пневмония“, разкри Балтов.

„Правим и бърз тест, който показва дали пациентът има антитела. Хубаво е да има и титър на антителата“, смята той.

„Направихме селекция на нашите пациенти, които имат антитела. Те са около 50 човека, под 60-годишна възраст. Те доброволно могат да дарят кръв, ако искат. Предстои да работим в тесни връзки с ВМА, защото сам там става лечението с кръвна плазма“, каза Балтов.

„В „Пирогов“ бяха направени аутопсии на първите трима пациенти, които починаха. След това не сме правили нищо, защото се оказа, че резултатите от мирко и макроскопските апарати са идентични. Няма значение каква е кръвната група“, каза той.

По думите му вирусът стои в човека 7 часа след смъртта му и това е друга причина, поради която лекари не искат да правят аутопсия. По думите му пациенти, които не са в много тежко състояние, се лекуват с хлорохин. „Сега започваме и нещо ново – даваме го в по-малки дози около 100 мл. дневно на хората на първа линия. Ще видим доколко това ще има ли ефект. Не може да се даде такава терапия на всеки пациент обаче“, каза проф. Балтов.

„Не прилагаме нищо по-различно от рутинното лечение. Задължително в „Пирогов“ всички пациенти, които се лекуват от COVID-19 са на антитромботично лечение. Правим го превантивно“, завърши Балтов.

 

 


image0 (9K)