НАЙ-НОВИ:

Проф. Аргирова: След седмия ден се проявяват сериозните симптоми на COVID-19

“Малко повече от 7 дни след заразяването, започва нещо като бронхит, което е съвсем леко и обикновено болният не обръща внимание. На следващия ден обаче започва спадане на кашлицата към белия дроб и вече се развива пневмония, при която първата и втората рентгенологична картина много се различават. Това е признак, че трябва да се мисли за инфекция от коронавирус”, обясни в предаването “Денят започва” с Георги Любенов по БНТ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология.

При нас идват хора да се изследват по желание, които се завръщат от ски курорти от Австрия, и някои от тях излизат позитивни. Така че, мисля че няма да се намали броят на болните, каза проф. Радка Аргирова.

“Не бих казала, че 55-65% от бързите тестове са грешни или неправилни. Чак така категорично за процент не можем да говорим. Но ако има клинична картина плюс специфична рентгенологична находка, трябва да мислим за заболяването”, добави тя.

Според проф. Аргирова пикът на епидемията зависи от темпа на нарастване на броя на новозаразените за единица време, например за денонощие.

“Най-лошото на COVID-19 е, че мълчи, но не забравя. И човек 7-8-9 дни си мисли, че нищо му няма и иска да ходи на работа, а след това започва пневмонията. Това е коварното”, предупреди проф. Аргирова.

Коронавирусите са семейство вируси, за които има четири важни неща – респираторната, храносмилателната система, отделителната (в частност бъбреците) и нервната система, обясни проф. Аргирова.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Да създадеш семейство е много лесно, но да успееш да…