Проучване: Каква е ролята на жената в България?

81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, сочи ново проучване на „Евробарометър” за половото равенство в ЕС.

В другия край на класацията са жителите на Швеция, от които едва 11% смятат, че най-важната роля на жената е да гледа семейството.

В целия Европейски съюз 54% смятат, че не това е най-важната роля на жената. Също така 81 % от българите смятат, че най-важната роля на мъжа е да печели пари, в сравнение с Швеция, където едва 10 процента разсъждават по същия начин.

България попада и в челната четворка на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да взимат решения, базирани на емоциите си – 83% са отговорили с „да”, което е равно на данните за Чехия и Словакия.

За 62% от българите е приемливо мъжете да плачат, което е най-ниският процент в ЕС. На противоположното мнение са 32%. Отново на срещуположния полюс е Швеция, където за 99% от анкетираните е приемливо мъжете да плачат, а за едва 1% – не е.

Според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС. Склонността към полови стереотипи е най-ниска в Швеция (3%), Дания (4.4%) и Холандия (4.6%). Колкото по на изток отиваме, толкова повече се покачва индексът за полови стереотипи, сочи проучването на Евробарометър.

Полово равенство в политиката и на работа

Голяма част от българите смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. 64% от нашите сънародници са отговорили с „да” на този въпрос. С най-висок процент в това отношение са отговорили жителите на Дания – 75%.

Любопитно е, че в другата крайност, на последно място, се намира Франция. Едва 32% от населението смята, че в политиката в страната е постигнато полово равенство. След тях са Унгария – 35%.

Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда у нас – 67% са отговорили положително на този въпрос. В дъното класацията тук отново са французите, от които 29 на сто смятат, че има полово равенство на работното място.
Източник:dnes.dir.bg


image0 (9K)