НАЙ-НОВИ:

Прокуратурата: През офшорка, свързана с Йончева, са превеждани пари с престъпен произход

Със сигурност сме установили, че през 2012 година е взето решение от едноличния собственик на „Авторска телевизия“ Елена Йончева за създаване на съвместно дружество с офшорна компания, регистрирана на Британските Верджински остови. Това каза на брифинг говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова, предаде „Фокус“.

„Имаме доказателства, че офшорната компания е използвана за превеждане на средства с престъпен произход“, заяви тя. „Установили сме, че новообразуваното дружество е открило сметка в КТБ.

Единственият правоимащ да оперира с тези средства е Елена Йончева“, обясни Румяна Арнаудова. „От уговорения валутен превод са постъпили 171 хил. евро. Как са разходвани средствата, използвани ли са по предназначение или се касае за престъпна форма, разследването не може да установи, докато не бъде снет имунитетът й“, каза още говорителят на главния прокурор.

Ако НС даде разрешение за възбуждане на наказателно производство, ще бъдат повдигнати по още едно обвинение на тримата депутати от „Воля“. Без да се изменя вече повдигнатото им обвинение за изнудване. Това каза на брифинг говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

„За депутатите от „Воля“ това е едно и също съдебно производство. Същото, за което миналата година тримата дадоха съгласие да се провежда наказателно производство“, обясни тя. „Бяха разпитани още свидетели, собственици на аптеки, които потвърдиха за упражнена спрямо тях принуда“, заяви Румяна Арнаудова.

„В момента не сме изправени пред изменение на обвинението. Касае се за същото обвинение с ново престъпление“, посочи говорителят на главния прокурор.

„За това главният прокурор внесе искане за снемане на имунитетите им“, коментира Румяна Арнаудова. „За тези престъпления се предвижда повече от 3 години „лишаване от свобода“, каза още тя.

Докато изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София е бил Георги Михайлов от БСП са натрупани задължения в размер на повече от 24 млн. лева, каза още говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

„Приложени са и договори само и единствено подписвани от него. Договорите са оценени като явно неизгодни сделки“, заяви тя. „Има извършена безстопанственост, действията му не защитават в пълна степен интересите на болничното заведение“, посочи прокурор Румяна Арнаудова и уточни, че за да продължи разследването е необходимо снемането на имунитета на Георги Михайлов.

Главният прокурор иска да бъде снет имунитетът и на депутата от ПГ на ГЕРБ Борис Кърчев по обвинение за избягване плащането на данъци в размер на 320 хил. лева с ДДС и използване на документи с невярно съдържание. В парламента той заяви, че ще даде имунитета си, защото никога не се е крил зад него.

Считаме, че народният представител Борис Кърчев чрез документи с невярно съдържание е успял да не плати данъчни задължения в особено големи размери – ДДС за над 320 хил. лева, заяви още Арнаудова.

„За депутата от ГЕРБ Борис Кърчев сигналите са от НПО и граждани с твърдения, че докато е бил съдружник във фирма, е осъществявал престъпни схеми, довели до ощетяване на фиска на Република България“, заяви тя.

„Установени са достатъчно доказателства за две данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова. „От него е приложена същата схема, но като управител на друго дружество“, каза още говорителят на главния прокурор.

Обвиненията на Прокуратурата не са следствие на изказвания или гласувания на народни представители, а в следствие на събрани доказателства, заяви Румяна Арнаудова.

„От политиците можем да очакваме само политически изказвания, политическо обяснение на действията на Прокуратурата. Прокуратурата действа спрямо закона и доказателствата, които е събрала“, заяви тя.

„Не мога да приема твърденията, че Прокуратурата действа, защото народните представители са правили изказвания“, обяви Румяна Арнаудова и уточни, че на всеки сигнал, подаден в Прокуратурата, се реагира по аналогичен начин. „Проверките за Георги Михайлов и Борис Кърчев приключиха първи. Два дни по-късно приключи тази за Елена Йончева. А два дни преди нея за тази за Веселин Марешки и другите двама депутати. Целта е да не се залива НС всеки ден с искания за имунитет“, каза още говорителят на главния прокурор.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемането на имунитетите на шестима депутати. На депутата от БСП Георги Михайлов по обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. На депутата Елена Йончева, обвинена в изпиране на пари в особено големи размери, както и за финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“, прикривани чрез офшорна компания. В парламента двамата обявиха, че се отказват от имунитетите си.

На лидера на „Воля“ Веселин Марешки, както и на депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов по обвинение за отправени заплахи към собственици на аптеки, с цел да ги принудят да закупуват лекарства и лекарствени средства само от една фирма. Веселин Марешки е бил съдружник и управител на фирмата, Кръстина Таскова и Пламен Христов са били регионални мениджъри. Лидерът на „Воля“ посочи в Народното събрание, че тримата още не са решили дали да дадат имунитетите си. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Лошата комуникация и невъзможността за работа в екип в ръководството…