Продуктите, които увреждат бъбреците

Бъбреците поддържат правилния баланс на минералите и хранителните вещества в тялото, отделят хормони, които играят важна роля в производството на червените кръвни телца, поддържат костите здрави и регулират кръвното налягане, пише 24zdrave.bg.

При пренатоварване обаче, като всеки орган, търпят поражения. Затова специалистите препоръчват да не се прекалява със следните седем продукта:

1. Изкуствени подсладители

Ако разчитате на тях, за да ограничите консумацията на захар, не правите услуга на тялото си. Макар мненията за вредите и ползите от подсладителите да се разминават, научно е доказано, че две диетични напитки на ден водят до влошаване на бъбречните функции. Някои изследвания сочат, че хора, които консумират напитки с изкуствени подсладители, като цяло не поемат по-малко захари. Но ако не можете без тях, подсладителят стевия е най-доброто решение. Това е естествен билков екстракт, който се използва в Южна Америка от стотици години и няма доказани вредни странични ефекти.

2. Meсо

Месото има високо съдържание на протеин. Той е много важен за процесите на растежа и здравето на мускулите, но метаболитният му процес е един от най-трудните за бъбреците.

Храните, богати на животински протеини, повишават и риска от камъни в бъбреците. Затова високопротеиновите диети не са препоръчителни за пациенти с бъбречнокаменна болест.

Месото, особено дреболиите като черен дроб, е богато на съединението пурин, което стимулира производството на пикочна киселина – отпадъчен продукт, който се изхвърля от бъбреците. В изобилие обаче той ги натоварва и може да доведе до поява на камъни.

3. Сол

Натриевият хлорид в комбинация с калия поддържа правилния баланс на течностите в тялото, който е решаващ за правилното функциониране на бъбреците. Но мнозина прекаляват със солта и хващат солницата дори преди да са опитали храната. Имайте предвид, че преработените храни са осолени повече, отколкото може да си представите. Твърде много сол кара бъбреците да задържат вода с цел да разредят солта в кръвта, а това ги натоварва силно.

Дългосрочното прекаляване със сол вдига кръвното налягане и уврежда бъбречните нефрони – микроскопични тръбести образувания, които филтрират отпадните продукти. Можете да ограничите количеството сол чрез консумация на пресни продукти без вредни добавки.

4. Mлечни храни

Млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, са богати на калций и повишават нивото му в урината. Това повишава риска от камъни в бъбреците.

За хора, страдащи от такава болест, намалената консумация на тези храни улеснява филтриращите функции на бъбреците и отдалечава нуждата от хемодиализа.

Маслото е продукт, богат на наситени мазнини, повишаващи риска от сърдечни болести. Те пък са основна заплаха за бъбречните заболявания, които в омагьосан кръг се отразяват зле на сърцето. Преминете на зехтин за подправка и готвене и ще направите услуга на здравето си.

5. Кофеин

Въздържането от него не е лесно за хора, които разчитат на кафето, за да се разбудят сутрин. Газираните и енергийните напитки са също толкова опасни за хора с бъбречни проблеми. Изследванията показват, че продължителната злоупотреба с кофеин влошава хроничните заболявания на бъбреците и може да повиши риска от камъни. Кофеинът е лек диуретик, който намалява способността на бъбрека да абсорбират водата.

В разумни количества той не би трябвало да пречи на бъбреците да се снабдяват с необходимата за работата им вода, но в изобилие може да създаде проблеми. Кофеинът стимулира и кръвотока и така повишава кръвното налягане, затова хора с хипертония трябва да внимават.

6. Авокадо

И то ли? Учили са ни, че този кремообразен и вкусен зелен плод е полезен за куп неща. Той обаче е богат на калий, който контролира течностите в организма, електролитния баланс и нивата на pH. Бъбреците разчитат на правилното съотношение калий-натрий в тялото, за да си вършат работата. Твърде много от единия елемент създава проблеми.

Хиперкалемия е името на синдрома, при който калият в кръвта е в повече – това става при хора с напреднала бъбречна болест. Той често причинява гадене, слабост, схващания и нисък сърдечен пулс. При здрави бъбреци не е нужно да се безпокоите за авокадото и калия. Повечето хора дори не си доставят достатъчно от него с храната. Но тези в риск трябва да внимават с количеството му.

7. Ядки

Ако сте предразположени към камъни в бъбреците, прекаляването с ядките не е полезно. Те съдържат минерали, наречени оксалати, които формират най-разпространения вид бъбречни камъни. Ако сте имали такива в миналото, спестявайте си това лакомство.

Сред другите богати на оксалати храни са спанакът, цвеклото, пържените картофки, овесенитетрици. Някои от тях, включително ядките, са много здравословни. Но както с всичко останало, балансът е ключов. Консумирайте ги умерено.


image0 (9K)