НАЙ-НОВИ:

При силни снеговалежи ще затварят магистрала “Хемус”

65 млн. лв. ще струва зимното почистване на републиканската пътна мрежа, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

За зимното почистване ще са нужни 3087 машини, които трябва да бъдат налични до 1 ноември, посочи регионалният министър Лиляна Павлова.

Машините се преоборудват, но трябва да са готови в този срок, тъй като се очаква през първите десет дни на ноември времето да се влоши, уточни Павлова.

Най-голямо предизвикателство се очаква да бъде  магистрала „Хемус”, където има и ремонти – тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. При силни снеговалежи може „Хемус” да бъде изцяло затворена, обясни Павлова.

По думите ѝ тежкотоварните автомобили ще бъдат отбивани за постоянно, а леките коли ще бъдат насочвани към обходи.

Според шефа на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, тази година пътуването в участъците, където се извършват ремонтите на тунелите, ще бъде двупосочно в едното платно и допълнително ще затрудни движението и трафика в тях.

„При необходимост товарният трафик ще бъде спиран на няколко места. В посока София всички идващи от Видин, Монтана и Враца ще бъдат спирани при т.нар. пик при Ботевград, а тези които идват от Плевен в посока Варна ще бъдат спирани в равната част на магистрала „Хемус“. В обратната посока от София към Ботевград товарните автомобили ще бъдат спирани при една от бензиностанциите преди виадукт „Елешница“, докато приключи обработката на пътното платно или ако има голям наплив от леки автомобили“, уточни Лазаров.

Той подчерта, че при необходимост ще бъде допускано преминаване по старото трасе.

offnews.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
В Москва/на 4, 5 и 6 ноември/ ще се ползва…