Приятелките ми обожават домашните ми трюфели

Трюфелите са едни от най-известните бонбони в света. Родината им е Франция, а наименованието си получават заради външната си прилика с елитния сорт гъба трюфел.

Първоначално този деликатес има формата на неравни топки. Малко по-късно обаче придобива познатата на всички куполовидна форма.

Дълго време това сладко изкушение се е сервирало само на кралската трапеза. За щастие, в днешно време всеки може да се поглези с тях. И дори да си ги направи у дома. Повярвайте, в приготвянето им няма нищо сложно, а вкусът им не отстъпва на тези от магазина!

С рецептата, която днес ще ви предложим, ще имате два различни вида бонбони – шоколадови и с бадеми. Единственият недостатък е, че свършват страшно бързо!

Ето и списъка с продуктите, от които се нуждаете за приготвянето на тези вкусни домашни трюфели:

200 гр. тъмен шоколад
200 гр. сметана (33%)
50 гр. бадеми
30 гр. какао

Начин на приготвяне:

Счуканите бадеми изсипете в нагорещен тиган и пържете няколко минути, до появата на характерната миризма. Не забравяйте да бъркате непрекъснато, за да не изгорят ядките.

След това ги изсипете в чиния, за да се охладят.

Начупете шоколада на малки парченца. Сметаната изсипете в тенджера и сложете на котлона. Изчакайте да заври. Залейте натрошения шоколад с горещата сметана и разбъркайте добре, за да се разтопи.

Накрая трябва да се получи еднородна шоколадова маса.

Половината от тази смес изсипете в отделен съд и към нея прибавете запържените бадеми. Разбъркайте добре.

Покрийте двата съда със стреч фолио и приберете в хладилника за 4 часа.

От втвърдената маса направете бонбони с помощта на лъжица.

За да оформите хубави топки, намажете ръцете си с растително олио. Можете да използвате гумени ръкавици за еднократна употреба.

Готовите трюфели оваляйте в какао и сложете в специални хартиени формички за бонбони.

След това ги приберете в хладилника за час. Добър апетит!

jenata.blitz.bg


image0 (9K)