Приемничката на Меркел в ХДС не изключва затваряне на граници при бежанска вълна

Новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер не изключва затварянето на германските граници в случай на нова мигрантска криза като тази от 2015 г., съобщава вестник BILD, цитиран от „Фокус“.

„Вече подчертахме, че това е напълно възможно като Ultima Ratio“ (последен, решаващ аргумент), заяви наследникът на Меркел на лидерския пост в ХДС. Но Крамп-Каренбауер припомни и друго: „От миналото лято ситуацията е различна. Канцлерът (Ангела Меркел) преговаря в Европа, за да договори споразумения със съседни страни“.

По-рано нейната партия представи своите констатации относно миграционната и бежанската политика не само на Берлин, но и на Брюксел. От тях стана ясно, че ХДС се стреми към много по-строга миграционна политика, за да се избегне нова бежанска криза с мащабите на тази от 2015 г.

В понеделник ХДС проведе „работно заседание“ на тема реформа в германската и европейската миграционна политика. Около стотина експерти, разпределени в общо четири работни групи, се събраха в централата на ХДС в Берлин, за да обсъдят миграцията, сигурността и интеграцията с водещите политици на партията и „сестринския“ Християнсоциален съюз. Срещата завърши с даването на препоръки за конкретни действия от страна на парламента и федералното правителство. Канцлерът Ангела Меркел не присъства на „разговорите в работилницата“ с цел провеждането на „открита дискусия“.

Списъкът с предложенията на работните групи е дълъг и според мнозина – противоречив. Регионалният лидер на ХДС в Баден-Вюртемберг Томас Щробл заяви, че има някои „твърди, но по-скоро практически предложения“.

Най-важните от тях са:

 – В случай на процедури за предоставяне на убежище, един кандидат трябва да се ограничи само до един „съдебен орган“;

– Грешно представената информация в процедурата за убежище трябва да бъде наказуема;

– Сексуалните престъпления и насилието срещу полицейските служители трябва да бъдат основание за експулсиране;

– Федералната полиция трябва в бъдеще да получава повече правомощия за справяне с мигрантите;

– Служителите на Фронтекс да бъдат увеличени до 10 000 до 2020 г.


image0 (9K)