НАЙ-НОВИ:

Престижни награди за петима артисти от ансамбъл “Загоре”

Петима артисти от Общински фолклорен ансамбъл “Загоре” бяха наградени с престижното отличие “Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

“Златна лира” получиха Иван Георгиев – гайдар и тъпанджия, Диана Ганева – танцьор, Йордан Йорданов – корепетитор на танцовия състав, Марин Христов – гайдар и тамбурист, и Илия Райчев – кавалджия. Наградите се присъждат за изключителния им принос в областта на фолклорното музикално и танцово изкуство. Това обяви председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, който връчи наградите. Той каза, че наградените са “артисти, които са отдали младостта и голяма част от живота си на работата в ансамбъл “Загоре”.

През 2015-а се навършиха 60 години от създаването на професионалния ансамбъл “Загоре” към Община Стара Загора. През тези години са осъществени турнета в почти цяла Европа. Ансамбълът е носител на Орден “Кирил и Методий – I степен”, приз “Златен век” – за изключителен принос към българската култура, на “Наградата на Стара Загора”, както и на приза “Кристална лира 2000” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

“Загоре” е отличен с редица награди от наши и международни фестивали. През 2010 година е награден със значка “Златна книга” от Съвета на европейската научна и културна общност за завоюван висок престиж и обществено признание, както и за принос към българската култура.

ОФА “Загоре” е съставен от народен хор, оркестър и танцов състав. Главен художествен ръководител на ансамбъла е Христо Иванов, а негов заместник и диригент на оркестъра е Ангел Чакъров. Диригент на хора е Йорданка Вълчанова, балетмайстор Мартин Петков, а концертмайстор – Иван Цонев. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
МВР въвежда "жълт код" за засилени мерки за сигурност по…