Премиерът става все по-забавен. Във връзка със свободата на словото

Владо Береану, Фейсбук

Нашият премиер става все по-забавен. Днес се гневи, че Еврокомисията споменава в доклада за България за контролът в нашите медии.

„Никой нищо не забранява на журналистите“, казва Той. Само какви карикатури излизали за него всеки ден, а той преглъща и страда. Повечето зрители и читатели нямат представа как се манипулира съдържанието на актуалните предавания.

А процедурата е проста. Всяко предаване има така наречени редактори, които не са известни на публиката. Тези редактори контролират и „насочват“ към вярното съдържание на журналистическият материал.

Ще ви дам един конкретен пример от преди няколко дни: Първите 3 дни на протестите в България Нова телевизия упорито твърдеше, че протестиращите имат само икономически искания /високи цени на горивата, данъка върху старите коли и високата гражданска отговорност/. Нито дума за искане на оставка на правителството.

Имаше даже комична ситуация – репортер говори от мястото на протеста, зад него плакати „Мафия“, „Оставка“ и един младеж, който се дере: „Оставкаааа, всички изедницииии въъъън“.

На този фон репортерът бодро обясняваше как той ще продължи да следи протеста за високите цени на горивата и новият данък.

Иначе всеки е свободен…


image0 (9K)