НАЙ-НОВИ:

Премиерът В Брюксел: Ще предложа България да участва с 500 000 евро във фонда за Африка

Бойко Борисов съобщи в Брюксел, че ще предложи България да участва във фонда за Африка с половин милион евро в знак на солидарност, за ограничаване на причините за миграцията към ЕС. Необходими са общо от допълнителни 125 милиона евро.

Министър-председателят посочи, че всички участници в Европейския съвет са изразили при обсъждането на темата за Турция претенции за свободата на словото там, за правата на човека, но и отчитат, че споразумението за миграцията се спазва и от влизането му в сила миграционният натиск е спаднал в пъти.

“Всяко изказване започваше с това, че нашата страна е пример в опазването на границата – и сухопътна, и морска”, подчерта Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Той поясни, че е имало предложения за запазване, за ограничаване или за спиране на предприсъединителните фондове за Турция (около 4.5 млрд. евро за периода 2014-2020 г.).

“Мнението е около 75 на сто от тези средства да се плащат, за да не пострада гражданското общество, за да може тези процеси, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до ЕС, да продължат”, уточни премиерът.

И добави, че средствата по споразумението за миграцията няма да бъдат засегнати.

“Всички се обединихме, че Турция е най-големият ни съсед, изключително важен партньор, не само за ЕС, а и в този регион на света, където всеки ден танкове и войници влизат от една в друга област и в кадрите няма една здрава сграда. Когато изградихме препятстващото съоръжение по границата, получихме ноти от Турция, но успяхме да ги убедим, че това е съоръжение в помощ на българската и турската гранична полиция, при огромен миграционен натиск да може в първия момент да защити границата. Това не е Китайската стена или съоръжение, по което да пуснем ток и да не може да припари никой. Искам да правим разлика”, призова Борисов.

По повод миграционните процеси той изрази надеждата ЕС да има по-твърда политика:

“Отново поставих въпроса защо воюваме там и какви са последствията – например с Либия. Колкото и да не бяха държави, които ни харесват, имаше мир и правила, които спазваха. Това се случи в Ирак, Афганистан, Сирия”, допълни Борисов.

За споразумението с Иран:

“ЕС за радост показа доста сериозна твърдост и отстояхме споразумението да се спазва. За разлика от споразумението за климатичните промени – и Господ ни наказа всички, което не се спази. Но всички отчетоха, че Иран не е Ирак и за споразумението, което ЕС толкова трудно постигна, трябва да бъдем единни”, коментира премиерът по повод ядрената сделка с Техеран.

За Северна Корея е ясно, че надали някой ще има различно мнение, че това, което се прави там, незабавно трябва да се прекрати, и да се върнат на масата на преговорите, и по мирен път да се решават проблемите”, посочи премиерът.

[ad id=”255238″]

По повод европейската перспектива на Балканите Борисов:

“Ако искаме да запазим Балканите конкурентоспособни, да направим свързаност, каквато има в цяла Европа, сега е моментът за започването на проекти – жп-линии, магистрали, европейски транспортни коридори. Има китайски, руски, турски инвестиции, от Саудитска Арабия. Ако нямаме интерес, ако Балканите не са ни важни – животът никога не търпи вакуум”, коментира лидерът на ГЕРБ.

По думите му предприсъединителните фондове за Балканите трябва да се увеличат.

“Балканите са място, всички отчитат, което, ако оставим без внимание, ще ги изпуснем. Усещам във всички колеги интерес и съм оптимист в тази посока”, каза още премиерът.

По повод преговорите с Великобритания Борисов заяви, че ако има малко напредък, той се наблюдава по въпроса с правата на гражданите, пише dir.bg

“Парите (дължими от Лондон на ЕС – бел. ред.) са големият проблем. Интересуват ни българските граждани да не понесат страдания, щети”, категоричен беше той. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения…