НАЙ-НОВИ:

Президентът Радев: Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта

Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт.

Това заявява президентът Румен Радев в позиция, публикувана тази вечер на неговия фейсбук профил – в разгара на протеста в столицата. Минути по-късно на Орлов мост изникна първата нова палатка, след като полицията миналата нощ разруши палатковия лагер и движението бе възстановено.

Публикуваме цялата позиция на Румен Радев:

В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда.

Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея.

Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки.

Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена.

Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган публикува днес…