Президентът Румен Радев е готов да огласи стенограмата за КТБ

„Ще настоявам стенограмата за КТБ да бъде обявена“ – обяви президентът Румен Радев предаде offnews.bg .

Радев коментира, че за него стенограмата за КТБ няма никаква юридическа стойност, тъй като няма да даде отговор кой окраде КТБ.

„Но стенограмата има огромна обществена стойност, свързана с очакванията на хората“, смята той. Президентът обясни, че не е искал стенограмата да се обявява в предизборна ситуация или в момент на съставяне на правителство.

На 18 май Радев е изпратил 21 препоръчани писма до всички участници в разговорите за КТБ. Срокът, който президентът е дал на участниците в стенограмата, е до 26 май. „Ако не отговорят, се смята за мълчаливо съгласие“, уточни Румен Радев.

Президентът заяви, че още на следващия ден след уведомлението му, един политик е отишъл при него, за да се подпиши, че дава съгласие за разсекретавяне на стенограмата на КТБ.

Все пак Радев уточни, че сериозен проблем е, че някои от участниците са действащи политици.

Отбраната

Президентът коментира и оттеглянето на доклада за състоянието на въоръжените сили от страна на военния министър Красимир Каракачанов: „Изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили – това за мен е абсурдно. Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. До днешното състояние на армията се стигна точно заради дългогодишното производство на „розови доклади“, които замитат проблемите. Тези доклади само дават индулгенции на политиците, когато взимат решение по отношение на армията. Проблемите на армията могат да бъда решавани, само когато говорим истината и когато обсъждаме и решаваме реалните проблеми“.

Радев изброи и проблемите на отбраната: „Изводите са изключително тревожни, особено по отношение на човешкия фактор – 20% некомплект. При войнишкия състав некомплектът е 30%. Ако с е задълбае в състоянието на техниката и въоръжението, ще се стигне до още по-тревожни констатации. Давам само един пример. От всички изтребители МиГ – 29, които летят в момента, от две години би трябвало те да са на земята. Всичките летят с удължен ресурс, който върши нашият инженерно-технически състав по решение на командването на ВВС“.

Радев беше категоричен, че не е изразявал предпочитания към конкретен вид изтребител, но изрази недоволство от протакането на процедурите.

Румен Радев коментира и предложението за наборна военна служба. Той смята, че то има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано.


image0 (9K)