НАЙ-НОВИ:

Президентът Радев уволнява шефа на НСО

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Искането му е във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк “Росенец” и настоя за отмяната на тези писма, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО, съобщи БНТ. Преди това ПГ на ГЕРБ поиска оставката на шефа на НСО ген. Красимир Станчев, след като премиерът Бойко Борисов изчете заповед от Станчев, в която се иска морето пред парк “Росенец” да се охранява до 15 септември.

“Според писмото излиза, че Министерството брани Сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарий”, подчерта Бойко Борисов. По думите му, след като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да го изпълняват.

“Представете си Каракачанов извежда военни кораби и ги нарежда там. Съответно МВР, в лицето на Маринов, изкарва гранични катери и почва на мегафоните да казват: моля, напуснете, еди кой си , ще има глоби, актове. В същото време от лодките стоят и снимат. Морска администрация е дала координатите, които са поискани. И какво излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали, добре ли са го измислили? В един ден президентът призовава НСО-то да направи това, което е правено, в другия ден имаме писмо, до 15 септември, да не се сваля охраната на “Росенец”. Сутринта говорих за сценарии, ето го продължението на сценария. Ето кой го иска от нас да го изпълним, по закон”, каза Борисов.

Премиерът отчете, че в момента върху НСО се оказва огромен натиск: “Там работят изключително добри професионалисти, огромната част, които съм сигурен, че им е много тежко, когато виждат, че политиците се замерят с тази служба”.

Бойко Борисов разпореди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да проведе разговор с началника на НСО, за да види дали въпросното писмо за съдействие може да бъде оттеглено, за да не се въвличат държавните служби и администрации в този политически контекст, съобщи междувременно БНР.

Красимир Каракачанов увери, че Българската армия защитава суверенитета и не защитава акваторията на частни паркове. Той попита шефа на НСО защо служителите, поругали българския флаг, не са уволнени.

„Като министър на отбраната искам да кажа на началника на НСО – няма български воин, който да е захвърлил българското знаме и да позволи то да бъде пленено. Моят въпрос към него по тази казус е дали НСО няма да вземе мерки и този служител да бъде наказан“, посочи военният министър.

Кой е Красимир Станчев?

Красимир Станчев е роден на 2 февруари 1966 г. в София.

През 1990 г. завършва за радиоинженер във Висшето народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“.

Служи в армията до 1993 г. От 1993 г. преминава на служба в Националната служба за охрана като разузнавач.

Последователно преминава през длъжностите инспектор, старши инспектор, началник на група, главен експерт и началник на сектор.

На 3 май 2010 г. е назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал. С указ № 139 от 30 май 2014 г. е назначен на длъжността заместник-началник на Националната служба за охрана.

С указ от 17 септември 2016 г. полковник Красимир Станчев е освободен от длъжността заместник-началник на Националната служба за охрана. От октомври 2016 г. е назначен за началник на сектор в звено „Международно сътрудничество, протокол и връзки с обществеността на НСО“.

С Указ № 219 от 20 септември 2019 г. полковник Красимир Станчев е назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 30 септември 2019 година. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал…