НАЙ-НОВИ:

Президентът Радев върна на ВСС предложението за назначаване на Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев не подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и обяви, че връща избора във ВСС. Държавният глава обяви решението си в специално изявление. Като мотиви за решението си Радев посочи липсата на алтернатива при излъчването на кандидат, както и превесът на служебната институционална подкрепа за Иван Гешев над мнението на обществените организации.

Конституцията възлага на главните прокурори функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначенията на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона, посочи държавният глава.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.

И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокуро, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия.

image0 (9K)

Още повече, белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности. Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.

Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти – неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации. Тоест – от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни иниституции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така, в разрез със закона, превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа, аргументира се Румен Радев.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения.

С тези съображения упражнявам правото си по Конституция и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България, заяви държавният глава.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
"Благодаря на президента, че спази Конституцията и се произнесе в…