НАЙ-НОВИ:

Президентът: Оказа се, че България има две позиции за Унгария – едната за у нас, другата за пред ЕС

“Оказва се, че страната ни има две позиции за Унгария – едната за пред българската публика, а другата за пред Съвета на ЕС. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти във връзка с позицията на страната ни по санкциите срещу Унгария”, предаде „Фокус“.

По думите му министър-председателят е упълномощен да изрази позицията на страната ни по темата за Унгария.

[ad id=”263680″]

“Той представлява България в Съвета на ЕС, но и аз, както и вие, сме затруднени да проследим тази позиция“, заяви Радев. Той заяви, че не може да тълкува амбивалентно поведение. „При всички случаи запушването на устата не са европейски принципи. Те работят против самия Европейски съюз“, допълни държавният глава. Според него въпросът за Унгария е комплексен и трябва да се разглежда в цялата му всеобхватност.

Президентът заяви, че не може да даде предварителна оценка за бъдещите трима министри в кабинета. Според него обаче е парадоксално за министър на вътрешните работи да се предлага сегашният главен секретар в министерството, при положение че досегашният министър си отива заради „мърлява работа” на полицията.

„Просто е парадоксално. Премиерът маха министъра на вътрешните работи заради „мърлявата работа” на полицията, а по закон тази мърлява работа се координира, ръководи и планира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър”, отбеляза Радев.

[ad id=”236993″]

По отношение на изказването на Цветан Цветанов от вчера, държавният глава заяви, че е престанал отдавна да го слуша. “Самият факт, че правителството изпълни съгласувателната процедура, е малка, но важна крачка в битката за законност“, подчерта президентът. Обсъждам номинации за конституционен съдия, каза още държавният глава.

„Разбира се, че проучвам различни варианти. За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция“, заяви Радев. На въпрос дали има готова номинация, държавният глава отговори, че обсъжда такава.

Попитан дали би предложил главния прокурор Сотир Цацаров, президентът отново отговори: „Както ви казах, обсъждам. Не искам към този момент да хвърлям ей така в пространството каквито и да са имена“, допълни той.

Подкрепям дейността на Инициативния комитет за единение, защото обществото има нужда да се отвори тази тема, каза още държавният. „Всяко едно общество, което не проумява смисъла на единението, е обречено“, каза още държавният глава. Във връзка със съмненията за негов политически проект, Радев се пошегува: „Толкова много са членовете на този комитет, че няма да стигнат всички министерски кресла“.

[ad id=”236999″]

На въпрос дали при него е постъпвало предложението министър Цецка Цачева да стане посланик, държавният глава отрече и каза, че са постъпвали други имена. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Депутатите приеха трите министерски оставки и гласуваха назначаването на новите…