НАЙ-НОВИ:

Президентът Зеленски не прие оставката на премиера на Украйна

Президентът на Украйна Владимир Зеленски отказа да приеме оставката на премиера, като каза, че иска да даде на Алексей Гончарук „втори шанс“, предаде АФП, цитирана от БНР.

„Реших да дам на Вас и вашето правителство втори шанс“, заяви Зеленски на среща с Гончарук, който по-рано днес подаде оставка.

Премиерът подаде оставка, след като в интернет бе публикуван аудиозапис, в който той критикува президента Зеленски, че не разбира от икономика.

„За да премахна всякакви съмнения относно нашето уважение и доверие в президента, подавам оставката си“, написа Гончарук във Фейсбук.

Гончарук (35 г.) настоя, че записът „изкуствено създава впечатление, че моят екип и аз не уважаваме президента“.

„Това не е вярно. Дойдох на този пост, за да работя по програмата на президента“, допълни той.

От офиса на Зеленски заявиха, че са получили оставката и я обмислят.

Предполагаемият запис, който се появи тази седмица, идва от неформална среща през декември между министри и високопоставени служители на националната банка.

Според местни медии участниците в нея обсъждали как да обяснят скорошните икономически развития на Зеленски – актьор и политически новак, който спечели президентските избори миналата година.

Смята се, че в записа Гончарук казва, че обясненията трябва да бъдат прости, защото „Зеленски има примитивни познания по икономика“.

На въпрос на Ройтерс след огласяване на аудиозаписа дали наистина смята да се оттегли, Гончарук съветва да не се прибързва с каквито и да било заключения.

Преди да се присъедини към екипа на Зеленски, Алексей Гончарук е бил адвокат, той е най-младият премиер в историята на Украйна.

Украинският премиер се появи днес и във Върховната Рада, където засвидетелства уважение към Зеленски и бе посрещнат от бурни овации.

Откакто пое поста, Гончарук си постави амбициозни цели за реформи, постигна споразумение с Международния валутен фонд и осигури нова 3-годишна кредитна линия на стойност 5 и половина милиарда долара, което запазва доверието на инвеститорите и икономическата стабилност.

Украински анализатори спекулират, че аудиоскандалът може да е опит за дестабилизиране на управлението на Владимир Зеленски.

Украинският кабинет е съставен от реформисти и фигури с връзки с най-мощния украински олигарх Игор Коломойски.

Аферата идва в труден момент за Зеленски – отношенията му с американския президент Доналд Тръмп са проверявани под лупа, а до месеци се очаква нова среща в рамките на Нормандската четворка, когато за втори път президентът на Украйна ще се изправи лице в лице с Владимир Путин.

epicenter.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Днес от 10:30 ч. до 12 часа ще бъде ограничено…