Президентът в Стара Загора: Милитаризирането на Черно море ще рефлектира пряко върху България

„Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции“, заяви президентът в Стара Загора.

„Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Затова е важно да разберем, че ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България.“ Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора.

„Затова се надявам този конфликт да приключи възможно най-бързо. Затова и обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне. Всички страни трябва да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници“, добави Радев.

Припомняме, че снощи премиерът Бойко Борисов изнесе лекция пред Кралския дипломатически институт в Риад, в която заяви, че е изключително притеснен от ескалацията на напрежението между Русия и Украйна, сравнявайки конфликта им с конфликта в бивша Югослювия. Борисов настоя за спешно решаване на кризата и предупреди, че напрежението може да ескалира сериозно и дори да бъде заплаха за България. „За нас, като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е изключителна заплаха.

„Може да възникне страховит конфликт в Черно море и в региона. Повярвайте ми, в този регион може да се повторят събитията от бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки. Да се върнат моряците, да се върнат корабите, да се спазват споразуменията и да не се допуска повече“, каза премиерът и предупреди: „С Путин шега не бива да се прави“.

За срещата му със синдикатите днес Радев каза, че напълно споделя тревогата на миньорите. „Хубавото в случая е, че със синдикатите и с правителството сме на едно мнение. Парижкото споразумение трябва да се изпълнява, но без завишаване на цели. Това е моята позиция, тя е отдавна известна. Такава беше позицията и на служебното правителство“, посочи Радев.

„България трябва да запази работните места на нашите миньори, но и трябва да чуем ясна политика и ангажимент, стратегическа перспектива на нашето правителство към съхраняване на тези работни места на миньорите, но и към гарантиране на тяхната трудова заетост в една по-далечна перспектива. Затова аз имам въпроси и към синдикатите, и към правителството и се надявам да ги разискваме днес%, подчерта президентът.

„Напълно е координирана позицията, получих целия пакет документи, приет от МС, получих съответно разработено изцяло написано моето изказване на английски език, което аз съм ревизирал, защото не ми звучи достатъчно убедително. Днес ще го предложа на синдикатите“, добави още Радев.


image0 (9K)