Представят „Последният човек“ по Джордж Оруел в Стара Загора

Най-новият спектакъл на Държавен куклен театър Стара Загора е „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“, съобщи днес пред журналисти директорът на театъра Дарин Петков.

„Това е отдавнашна наша мечта, дойде времето да направим театрален еквивалент“, допълни Петков. По думите му време е да се каже какво ни вълнува, какво мислим за този роман, който е вечен.
„Първото заглавие, което Оруел обмисля е „Последният човек в Европа“, затова се спряхме на това заглавие“, поясни Веселка Кунчева, режисьор на спектакъла. Според нея, чрез текста на Оруел искаме да предвидим какво ще се случи с нас в бъдещето в този свят, в който има изместване на ценностната система, на морала и т. н . Започва се със затворен свят, в който свободата не съществува. Сценографското решение е човешка глава затворена в една кутия, има и средновековни уреди за мъчение. Идеята е, че съвременния човек не осъзнава оковите, в които е вкаран.
За този спектакъл старозагорският театрален екип се готви от м. г.

На 15 август 2018 г. на сцената на театъра стартира втори етап на десетото издание на Международната творческа лаборатория – ателие, която е фокусирана върху романа на Оруел „1984“. Темата, която изследва творческият екип е човекът в нашето съвремие, как се чувства той, какво се случва с него, какви процеси протичат и може ли да оцелее.
Сценографията на „Последният човек“ е дело на Мариета Голомехова, музиката на Христо Намлиев и Милица Гладнишка, а хореографията на Мария Димитрова. Милица Гладнишка се изявява и в ролята на гласа на Големия брат в пиесата.
За премиера на 31 юли от 19.30 часа всички билети вече са продадени. Следващите представления са на 18 и 19 септември отново от 19.30 часа.


image0 (9K)