НАЙ-НОВИ:

Предпазване от грип: Програма за ваксинация на възрастните хора

Правителството с изготвена програма за ваксинация на възрастните хора над 65 години.

[ad id=”225664″]

Това съобщи заместник-председателят на здравната комисия в НС д-р Лъчезар Иванов по БНР.

„Това е програма, която ще влезе в сила от следващата година. Това е инициатива на Министерството на здравеопазването и НЗОК. Тази програма няма да бъде задължителна, но на възрастните хора, които са предразположени към заболявания и са с тежки хронични заболявания, ще им бъде предложена такава ваксина“, обясни той.

Д-р Иванов е категоричен, че лечението на грип не трябва да започва с антибиотик: „Изключително погрешно е тази форма на самолечение, която е придобила широко разпространение. Моят съвет е първо заболелите да се обърнат към личния си лекар. Грипът се развива изключително бързо. Ако са минали повече от 72 часа, поведението му е едно, ако е в първите 20 часа, поведението е съвършено различно, но в никакъв случай не се започва с антибиотик“.

[ad id=”236993″]

Заместник-председателят на здравната комисия в НС посочи, че най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините: „Нашата държава изостава в превенцията на грипа и тежките усложнения от грипа. Ние се намираме на последно място в Европа по брой имунизирани. На 100 души са имунизирани 2,4. Най-правилното поведение е преди грипна епидемия да бъдат взети мерки. Става въпрос за ваксинация на най-незащитените в обществото – възрастните над 65 години и децата“.

Председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков също смята, че имунизациите са масово средство за предпазване от грипа:

„Ние продължаваме да разчитаме на антивирусните препарати и на ваксините като средства, с които да се борим срещу сезонния грип. От 1999 година до сега имаме на разположение същите препарати, които са открити тогава срещу вирусите – „Тамифлу“ и „Реленца“. Това са препарати, които се препоръчват за лечение на грипа в началните фази. Иначе продължаваме и с днешна дата да смятаме, че ваксинацията срещу сезонен грип е онова, което може да ни предпази най-ефективно от заболяването“.

Д-р Цеков заяви, че няма гаранция, че имуностимулантите могат да предпазят от грипна инфекция: „За съжаление, по този въпрос все още няма сигурни медицински доказателства, но се счита, че приемането на имуностимуланти би могло да подкрепи имунната система за срещата с вирусите. Има разлика между видовете имуностимуланти. Някои от тях се приемат по строго определени схеми, но това едва ли би могло да бъде средство за масово предпазване от грипа. Все още медицината разчита, че масовото средство за предпазване от грипа са имунизациите“.

По отношение на лечението на грип при деца, специалистът обясни, че не е добре лечението да започва с антибиотик: „Хомеопатичните средства биха могли да подкрепят организма в борбата срещу грипа, но когато заболяването е действително грип, то тогава препоръчваме започване на лечение с антивирусни препарати „Тамифлу“ и „Реленца“. Те могат да бъдат давани и на деца, но особеното е, че те трябва да се вземат до 48 часа от началото на симптомите на заболяването“. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови
Виж още:
"Непрекъснато се опитваме да спираме незаконната сеч", твърди министърът на…