Преговорите за правителство са на финална права?

Преговорите между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по програмата за управление са на финалната права, пише „Труд“, но не всички днешни медии споделят този оптимизъм.

От ГЕРБ и от „Обединени патриоти“ посочиха, че работят в ускорени срокове заради предстояща среща на председатели на парламенти в Братислава.
На 23 и 24 април в Словакия ще се подпише декларация, във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС. Там страната ни трябва да изпрати новия председател на Народното събрание. Затова и датата 19 април вече е „закована“ за първо заседание на 44-тия парламент.
С уговорката, че персоналният състав на бъдещото правителство не е обсъждан, участници в преговорите дадоха да се разбере, че точно заради предстоящото председателство на страната ни на ЕС предпочитат председателят на парламента да е от ГЕРБ.
Запознати припомниха, че абсолютен консенсус е постигнат по отношение и на вътрешната сигурност. Там и двете партии продължават политиката на кабинета „Борисов 2“.
От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече дадоха да се разбере, че спорните въпроси като въвеждането на мажоритарния вот, например, няма да бъдат включени в коалиционната програма за управление. Те ще бъдат оставяни за дебати и гласувани в пленарната зала.
Както вече стана ясно, за тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е инициирал срещи по приоритетите на бъдещия кабинет с останалите парламентарни партии, включително БСП и ДПС.
Ново редовно правителство вероятно няма да има и до края на април, подчертава обаче „Сега“. Всекидневникът се позовава на прогноза на депутата от ГЕРБ Владислав Горанов.
„Не сме напреднали много с преговорите с патриотите“, е признал бившият министър на финансите, споменаван за същия пост и в кабинета „Борисов 3“. Основна спънка според него представлявало искането на националистите за рязко покачване на минималната пенсия.
Същият всекидневник обаче цитира и Валери Симеонов от „Обединени патриоти“, който смята, че „новини за правителството“ може да има още в края на седмицата.

http://www.bnews.bg


image0 (9K)