Празник „Млада Марта“ организираха в Стара Загора

За четвърти път Община Стара Загора организира празника „Млада Марта“ за най-малките жители на града в парк „Пети октомври“.

Изложба на открито от саморъчно направени мартеници на деца от старозагорски училища и детски градини посрещна участниците и гостите.
Голяма част от мартеничките са с награди от Общинския конкурс „Баба Марта бързала, мартенички вързала“, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие. В него тази година се включиха 18 детски градини, център „Алтернатива 55”, 18 училища от Стара Загора, както и детска градина „Наталия” Гълъбово, детска градина „Здравец” с. Долно Изворово и клуб „Сръчни ръце” към НЧ „Петко Маналов – 1932” с. Долно Изворово, община Казанлък. Има и над 200 индивидуални работи на деца от различни възрасти.
В другата част на изложбата бяха показани творения на участниците в специални работилнички по идея и под ръководството на журналиста Таня Иванова. Според нея, целта е да се покажат фантазията и сръчността на децата, както и желанието им да запазят традицията.

На празника дойдоха Иванка Сотирова, зам.-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности“ и Милена Желева, зам.-кмет „Култура, туризъм и младежки дейности“ в Община Стара Загора.
„Да ни е жив празникът и ритуалите, защото те са част от българските традиции, които трябва да съхраняваме. Слънце да грее, да има усмивки и много настроение“, пожела Иванка Сотирова.
В празничната програма се включиха възпитаници на две детски градини, Фолклорен ансамбъл „Траянци“ и Фолклорна формация „Китчица“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие.
Най-напред с много усмивки децата посрещнаха Баба Марта, която им пожела да са бели и червени, весели и засмени.
С фолклорна китка малките танцьори и певци от ансамбъл „Траянци“ и формация „Китчица“ поздравиха участниците в празника.
Възпитаниците на детска градина №66 „Детски рай“ с много жар пресъздадоха легендата за мартеницата. Те показаха и завидно майсторство в танците „Събуди ме, мамо“ и „Зайди, зайди ясно слънце“.
С песен за мартеничките се представиха малчуганите на детска градина №8 „Българче“.
Накрая Баба Марта поведе празничното хоро, на което се хванаха деца, учители и родители.


image0 (9K)