Правосъдният министър: Нарушението на съдия Миталов е, че е пуснал Николай Малинов в Москва

„Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър“, каза Кирилов. „Има обаче безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и хода наказателно дело. Става въпрос за временната промяна на мярката забрана за напускане пределите на страната на Николай Малинов. Разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, съдия Миталов е извършил тежко нарушение на служебните си задължения“, твърди правосъдният министър.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) допълнение към своето предложение за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов.

Така той счита, че е изпълнил указанията на членовете на Съдийската колегия на ВСС да допълни предложението си до тях.

„Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд – се казва в съобщението. – Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона“.

Самият Кирилов заяви пред БНТ вечер, че внесеното от него сега не се различава кой знае колко от предишното. Просто е приложил преписка, която е пристигнала в понеделник във ВСС. Тази преписка е за проверката по сигнал, по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

„Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър – каза още Кирилов. – Има обаче безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и хода наказателно дело. Става въпрос за временната промяна на мярката забрана за напускане пределите на страната на Николай Малинов.

Тя е разгледана не така, както е поискана – принципно за евентуално излизане на обвиняемия извън пределите на страната. А съдията е присъдил едно временно изключение, единствено за събитието в Москва (награждаването на Малинов с орден от Владимир Путин).

Тук не иде реч за преценка за вътрешното убеждение на съда, което е защитено от закона, а за процесуалния ред, при който е гледано това дело. Тук изцяло е изолирана прокуратурата – първо да бъде сезиран прокурор, и ако становището му е отрицателно, на втора фаза подлежи на обжалване от съда – в случая специализирания наказателен съд. Прокуратурата е заобиколена, дори е уведомена, след като обвиняемият се завръща в България.“

Според Кирилов има и множество други процесионално-технически нарушения. „Не приемам становището на съдебния инспектор, който е прегледал тези факти и обстоятелства. Тук заключението на проверяващия инскпектор дори не е едно цяло изречение – в него се казва, че в тоя случай няма никакво нарушение. Не се възприемам като обвинител на съдия Миталов, нито като рзследващ, който да доказва корупция на конкретен съдия. Исках да върна топката в игралното поле на самата съдебна система, защото е засегнат авторитетън на съдебната система и цяла България, като правова държава.“

„Оказа се, че трябва САЩ да ни покаже корумпирания. Това е една много приятелска и навременна помощ“, каза още министърът на правосъдието.

Източник: „Сега“


image0 (9K)