Правителството на Македония одобри споразумението с Гърция за името

Правителството на Македония одобри договора със съседна Гърция за разрешаване на спора за името, който бешe подписан вчера от министрите на външните работи на двете страни – Никола Димитров и Никос Кодзияс.

[ad id=“225664″]

Министерският съвет в Скопие веднага ще изпрати договора в парламента. Там депутатите ще трябва да го одобрят с обикновенно мнозинство, тоест повече от половината присъстващи парламентаристи.

След това президентът на Македония Георге Иванов  трябва да го подпише. Ако откаже, споразумението ще бъде върнато отново в парламента за повторно гласуване. Този път обаче ще трябва да бъде одобрено с абсолютно мнозинство. След това – съгласно конституцията на  Македония, държавният им глава е длъжен да го подпише.

[ad id=“263680″]

Последна дума за договора ще имат македонските граждани на референдум, който ще бъде свикан през септември или октомври.

[ad id=“236993″]

Срещу договора има съпротива и в Македония, и в Гърция. В македонската столица Скопие снощи имаше бурен протест, при който бяха ранени седем полицаи и трима цивилни граждани. Това стана, след като се стигна до сблъсъци пред сградата на македонския парламент. Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите, които не приемат промяната в името на страната.

[ad id=“218548″]

Недоволство срещу името Република Северна Македония имаше и на гръцка територия. Полицията употреби сълзотворен газ, за да разпръсне около 4 хиляди души, които се събраха близо до мястото, където беше подписан договора.


image0 (9K)