По сигнал на лекари дадоха бебе от родопско село в приемно семейство

Новородено бебе от смолянското село Арда е настанено по спешност в приемно семейство. Новината за отнемането на детето от самотната майка бързо обиколи социалните мрежи.

26-годишната самотна майка живее в махала „Речани” в смолянското село. Ражда на 11 декември миналата година, изписана е, но без детето.

„Когато отидох да потърся информация защо не ми го дават, казаха, че от социални грижи така са решили”, каза тя за бТВ.

Сигналът е от медиците в болницата в Смолян. Социалните също преценяват, че е налице риск за бебето.

„При проведената проверка в дома на семейството, бабата се държеше изключително агресивно към социалните работници. Тя беше в нетрезво състояние, пияна. Това се случва в 12.00 ч. на обяд”, обясни  Стефка Киришева, социален работник от ДСП-Смолян.

„Не всеки има условия. Мисля, че едно бебе всички грижи са към него, майката си го иска, ще се грижи, не е някаква развейпрах. Щом така плаче, значи си ѝ е мило. Ходила е да си го вижда в кувьоза ”, каза Ана Хаджийска, майка на Симона.

Семейството живее при тежки условия. Сигурен доход получава само бабата на родилката – пенсия от близо 400 лв.  Майката на родилката обаче твърди, че могат да се справят с отглеждането на детето.

„Майката няма ориентация и за време, тъй като казва, че с предполагаемия баща на детето се познават от 7 месеца. Не знае как би се справила с отглеждането на това дете. Тя няма представа за цени, за храни, които са нужни за едно дете в ранна детска възраст”, заявиха от социалната служба.

Социалните работници ще работят с майката за подобряване на родителските ѝ умения.

„Справяме се, жадни и гладни не сме останали, няма и да останем. Може и по-трудно да е било , но сме се справяли”, каза младата майка.

Родилката не е обжалвала заповедта на Дирекция Социално подпомагане. Тя има временен характер, като предстои Районният съд в Смолян  да се произнесе по казуса.


image0 (9K)